Компанията е изправена пред необичайни затруднения в глобалния пазар на компютри. Изоставането от AMD се превърна в ежедневие за Intel, които от десетилетия комфортно доминираха индустрията. Проблемите със 7-нанометровите производствени технологии позволиха на най-големият конкурент на Intel да разшири внушително влиянието си.

В момента AMD има превъзходство в почти всички ценови сегменти в пазара на процесори за компютри. Амбициите на Intel за възстановяване на загубените позиции са дългосрочни и са свързани с личността на новия шеф на компанията, Пат Гелсингер. Изказванията на най-важният човек в структурата на технологичния гигант са ясна индикация за желанието му да върне славата на Intel.

Eдин от начините да го постигнат е с навлизането в нови пазарни ниши и предлагане на още по-добри продукти в сегмента на видео картите. NVIDIA и AMD имат силни позиции в този сегмент, което допълнително ще затрудни плановете на Intel да бъдат по-сериозен фактор в разработката на GPU хардуер.

 

 

Премиерата на Alder Lake процесорите е само първата стъпка в бизнес план, който да превърне Intel в заплаха за NVIDIA. Важно оръжие в очертаващата се битка ще бъде openAPI. Това е програмен модел, който обхваща различни хардуерни конфигурации, като CPU, GPA и FPGA. Усилията на компанията трябва да надхвърлят стандартните функции  и производителност на GPU модулите, както и задължително да предлагат по-атрактивни цени за крайните потребители.

Intel вече започнаха да наемат експерти, които да ускорят създаването на по-мощния Xe GPU архитектури. Шефът на компанията смята, че успеха на NVIDIA при видео картите се дължи на начина, по който управляват своите ресурси и постепенното изграждане на голяма екосистема от брандирани продукти.

В следващите години опитите на Intel да имат по-голямо влияние при видео картите ще продължат да се задълбочават със солидни темпове.

 

Още от Digital: Новите графични процесори за геймърски компютри на Intel ще се казват Arc