Търговските санкции срещу Huawei поставиха компанията в доста деликатна ситуация, която тепърва ще налага допълнителни промени в бизнес стратегията им. Драстичните мерки на правителството в САЩ не срещат симпатиите на някои от най-големите доставчици на хардуер в страната, сред които Qualcomm и Intel. Нов доклад на Reuters разкрива, че двете компании са започнали да лобират за премахване на санкциите срещу Huawei пред американското правителство.

 

Данните потвърждават за няколко тайни срещи, на които високопоставени служители на технологичните гиганти са провели разговори с представители на Министерството на търговията. Intel и Qualcomm са изразили мнение, че смартфоните на Huawei не представляват риск за националната сигурност, както 5G телекомуникационното им оборудване. Компаниите твърдят, че хардуерните компоненти на китайската компания са идентични с тези използвани и от другите производители на Android.

 

 

Qualcomm и Intel искат да бъдат премахнати наложените търговски санкции срещу Huawei, което ще позволи да се възстановят нормалните им бизнес отношения. Това е важно, тъй като доставките на хардуер до китайския гигант са водещ източник на приходи за американските компании. В последните седмици Google също изразиха подобна позиция пред американското правителство. По всичко личи, че Huawei ще продължат да бъдат водещ център на внимание в технологичната индустрия.

 

Oще от Digital: Google срещу Huawei - защо Android може да се окаже големият губещ