Intel вече разработват ново поколение SSD дискове, които се надяват да привлекат вниманието на потребителите с големия си капацитет за съхранение на данни, който достига до цели 10TB. В момента най-големите модели на компанията в тази пазарна ниша предлагат 4TB, като за целта тя вече си партнира с Microsoft, които ще бъдат натоварени със създаването на устройствата. Очаква се тя да използва своята 3D NAND флаш технология от последно поколения, която позволява увеличение на паметта, но запазването и на компактните размери на новите SSD дискове на технологичния гигант, предаде ZDNet.

 

Припомняме ви, че Samsung и Тоshiba също разработват собствени версии на тази технология, които предлагат 10TB и това е важно преимущество, което Intel ще си спечели с премиерата на новите си хард дискове. Според данните 3D NAND модулите на Micron се отличават с много по-висока скорост за четене и записване на информация и допринасят за по-ниската консумация, благодарение на специалния Sleep Mode режим. Благодарение на него SSD дисковете, която позволява изключването на неактивните NAND компоненти, докато останалите чипове на същия слой продължава да работят както е необходимо.

 

Технологията на Micron позволява на устройствата да запазят класическия 2.5-инчов форм фактор, но въпреки това да увеличат значително капацитета за съхранение на данни, което ще ги превърне в най-големите SSD дискове на Intel досега. Все още, обаче не разполагаме с информация за цената, на която ще се продават първите 10TB устройства на компанията, но със сигурност няма да е по вкуса на много потребители, но ще допринесат значително за развитието на тази технология. Предстои да видим дали на MWC 2016, което започва само след броени дни няма да научим повече детайли за новото поколение SSD-та на Intel и Micron.

 

Вижте какво трябва да имаме предвид при покупка на SSD диск