Водещите производители на компютри полагат много усилия да интегрират нови технологии в своите продукти, за да ги диференцират от другите конкурентни модели на пазара. През миналата година Intel и Micron официално обявиха, че смятат да си партнират в интересен нов проект. Двете компании заедно разработват технология с името 3D XPoint, която да доведе до създаването на ново поколение памет за компютри, съобщава DigitalTrends. 

 

Лично шефът на Intel, Браян Кързанич потвърди, че първите SSD дискове, които използват тази технология ще се появят на пазара до края на годината. Благодарение на нея потребителите може да очакват между 5 и 10 пъти по-висока скорост на работа, в сравнение с настоящите модели на пазара. Първите продукти с тази технология ще носят името Optane и първоначално ще са достъпни във версии със 16GB и 32GB вградена памет. 

 

Скоростта за четене на информация ще е 1.4GBps за модела с по-малък капацитет и 1.6GBps за този с 32GB. В същото време записа на данни ще става със скорост от 300MBps и 500MBps. Трябва да отбележим, че тези SSD дискове ще са достъпни само за устройствата, които имат Intel Kaby Lake процесори. Другото изискване е компютрите да оперират с 64-битовата версия на Windows 7 или Windows 10. В голяма степен можем да кажем, че 3D XPoint е разработена като алтернатива на класическите DRAM памет модули.

 

Вижте как Intel създадоха 1000 пъти по-бърза NAND флаш памет