Intel вече представиха първите си процесори с бранда Comet Lake за ултрабуци и десктоп устройства. Компанията смята, че архитектурата може да засили присъствието им в сегмента на геймърските лаптопи и работните станции. Предложенията на Intel в тази серия са налични в две гами, а именно Comet Lake-H и Comet Lake-S. 

Очаква се до края на тримесечието да видим голям брой устройства на водещите производители с Comet Lake базирани процесори. Сега разбираме детайли за непознат досега представител на серията, който ще бъде предназначен за геймърските устройства от бюджетния клас.

Данните на TomsHardware са генерирани от Intel Ark продуктова страница, която потвърждава, че новия процесор за компютри ще дебютира преди края на 2020г. Неговото име е Intel Core i3-10100F и ще бъде произведен с 14-нанометрова Comet Lake технология.

Първите предложения на водещите производители на компютри, които се захранват от Intel Core i3-10100F вероятно ще бъдат в продажба навреме за празничния сезон през декември.

 

 

Teхническите спецификации на Intel Core i3-10100F включват четири ядра с 8 Threads, които работят на 3.6GHz. Тази стойност може да се увеличи допълнително до 4.3GHz, чрез Turbo Boost. Новият процесор ще бъде позициониран като един от най-достъпните чипове, предлагащи оптимално съчетание между цена и производителност.

Консумацията на енергия е 65W, което обещава дългосрочно да поддържа охладен хардуера на устройствата. Пазарната цена на Intel Core i3-10100F ще бъде от порядъка на $80-$99. Тук е момента да отбележим, че предшественика на процесора се казва Intel Core i3-9100F и може да се купи за $70.

Наличието на буквата "F" означава, че архитектурата не предлага интегрирана графика. В голяма степен този фактор също допринася за ниската цена. По този начин Intel ще опитат да се конкурират с новата генерация процесори AMD Ryzen, чиято премиера ще е на 5 ноември.

Колкото по-сериозна е конкуренцията между двете компании, толкова по-добре за потребителите.

 

Още от Digital: Intel ще представят първите Rocket Lake процесори за компютри през март 2021г.