Intel продължават да опитват да се измъкнат от сянката на AMD, които разширяват пазарния си дял за сметка на своя конкурент вече повече от шест тримесечия. Представителите на Ryzen и Radeon сериите отчитат високи продажби в световен мащаб и това се превръща във все по-голям проблем за Intel. Tехнологичният гигант, обаче има амбициозни планове как да компенсира изоставането от AMD и да възстанови изгубените си позиции.

Дългоочакваната премиера на Alder Lake процесорите ще постави началото на нова ера от хибридни компютърни процесори на Intel. Пътната  карта на компанията включва още разработката на архитектури от Raptor Lake и Meteor Lake сериите, които ще видим в следващите две години. Това ще бъдат 7-нанометрови чипове, които ще бъдат наследени от Arrow Lake платформата от 15-та генерация на Intel, съобщава TechRadar.

Платформата се очаква да гарантира десктоп графика и скорост на кадрите за новото поколение геймърските лаптопи, които използват Аrrow Lake и ще са достъпни на пазара през 2023г.

 

 

Intel се очаква да използват съчетание от Lion Cove ядра, които ще осигуряват максимална графична производителност, както и Skymont модули за оптимизиране на консумацията на енергия. Първите представители на Arrow Lake серията за геймърски лаптопи ще имат шест премиум ядра за оптимална скорост и осем ядра, които удължават живота на батерията. Вградените iGPU модули ще имат 320EUs.

Toва е приблизително пет пъти повече от възможностите, които предлагат Ice Lake процесорите от десета генерация и над три пъти повече от Tiger Lake структурата с 96 EUs. Хардуерните подобрения в Arrow Lake ще въведат нови иновации в сегмента на геймърски лаптопи, като 7nm технология ще се използва и за създаването на десктоп версии на Arrow Lake. Най-мощната версия ще има 32 ядра и ще е важно оръжие в битката с AMD.

 

Oще от Digital: Intel ще инвестира $20 млрд. в нови фабрики и ще произвежда процесори за други компании