Телефоните имат софтуерни клавиатури, а лаптопите имат дизайн тип „мида”. Следващото поколение корпоративни мобилни устройства ще има и двете, смятат от Tech Connect.

 

В обединяването на тези два компонента има голям смисъл. Производителите на смартфони винаги са се опитвали да увеличат екрана на своите модели, а дизайнът тип „мида” им дава интересна възможност за това. Вместо екран и клавиатура обаче двете „черупки“ ще са екрани.

 

Мобилните телефони с двоен екран са изключително гъвкави. Те биха могли да бъдат използвани в осем различни режима:

 

1. Режим „телефон“: докато е затворено устройството, долепяте го до ухото и започвате да говорите.

 

2. Режим „лаптоп“: отваряте мидата и най-долу е екранната клавиатура, а в горната част са приложенията и иконите.

 

3. Режим „книга“: устройството се отваря както в лаптоп режим, но се държи вертикално, така става книга с два екрана, подобно на двете страници на една книга.

 

4. Режим „таблет“: устройството се отваря и двата екрана стават един, който е двойно по-голям.

 

5. Режим „смартфон“: устройството се отваря докрай, така че външните повърхности на телефона да се докосват отвътре, а екраните да са отвън. Ако единият екран е включен, а другия изключен, телефонът може да се използва по начин, по който всички използваме нашите смартфони днес.

 

6. Режим „два екрана“ за един потребител: устройството се отваря настрани или по цялата повърхност и всеки екран работи с различно приложение.

 

7. Режим „палатка“ за един потребител: този режим позволява устройството да бъде поставено самостоятелно върху маса, като екрана се гледа под удобен ъгъл. Когато е включен само единия екран, устройството става като обикновен смартфон. Може да се използва с външна клавиатура или само за гледане на видео.

 

8. Режим „палатка“ за два потребителя: устройството се отваря в режим на палатка за един потребител, но и двата екрана са включени и показват едно и също нещо.

Идеята за устройства с два екрана не е нова

През 2011 година в САЩ се продаваше Kyocera Echo. Устройството е малко, с два 3.5-инчови екрана, които в таблетен режим формират един 4.7-инчов екран. През същата година се появи смартфон, наречен Imerj. Прототипът е проектиран и изграден в партньорство между Imerg и Frog, а устройството работи с Android. Телефонът беше доста малък според днешните стандарти, двата екрана заедно образуваха 6-инчов екран.

 

Едно от най-иновативните устройства с двоен екран беше Sony Tablet P, което излезе преди пет години. Tablet P  беше смятан за твърде голям и скъп за смартфон по онова време, но според днешните стандарти той е нормален и евтин.

 

Общото между тези три устройства е, че те се появиха преди технологията да е готова за дебюта ѝ пред потребителите. От тогава обаче нещата се промениха осезаемо.

Важни патенти

Тъй като технологията става все по-добра, големите компании се приближават до пускането на устройства с двоен екран. Всички най-големи компании за смартфони мислят за това от години и се подготвят за този момент. Ето и най-важните патенти:

1. Microsoft

Компанията вече има патент за устройство с двоен сгъваем екран. Главният детайл от патента, който компанията подаде в края на миналата година, е система, която позволява на устройството да се сгъва във всяка позиция, която бихте желали.

2. Google

През миналия месец, Google подаде патент за двуекранен таблет. Изобретението има два екрана, които могат да се разделят и да работят независимо един от друг, като два отделни таблета. Когато се съберат, се превръщат в един таблет с двоен екран или в лаптоп на който единия екран, функциониращ като екранна клавиатура и тъчпад.

3. Samsung

През тази година се очаква Samsung да пусне сгъваем смартфон с двоен екран. Компанията работи по сгъваеми дисплеи за смартфони от няколко години и очевидно вече е готова да ни впечатли. Подробности на този етап няма.

4. ZTE

През месец октомври миналата година компанията обяви, че ще пусне на пазара продукт, наречен Axon M, който е с два екрана. Axon M ще има два 5,2-инчови екрана, и ще може да се използва в режим „лаптоп“, „таблет“, или „палатка“.

Като недостатъци може да споменем, че телефонът ще има само една 20-мегапикселова камера и екраните няма да са без рамки, така че двата екрана няма да се докосват изцяло в средата.

5. Apple

Apple също има собствени патенти за устройства с двоен екран. Както при някои от патентите на Samsung, патентът на Apple от миналия месец описва гъвкав дисплей.

 

Вижте какво трябва да знаем за смартфоните с безрамков дисплей