Всички сме наясно с предимствата на microSD картите – те са евтини, предлагат лесен начин за разширяване на вътрешната памет на телефоните ни и теоретично, могат да се използват дълги години безпроблемно. Въпреки това, обаче, от phonearena са на мнение, че е дошло времето, в което да оставим microSD картите в миналото.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за използването на MicroSD карта в Android

 

Може би, трябва да искаме не само по-добри смартфони, но наистина по-добри смартфони, тоест да избираме телефони с капацитет, който наистина отговаря на нашите нужди, вместо да се придържаме към сменяеми памети. Причината е, че се нуждаем не само от повече място за съхранение, но имаме нужда от и по-добро и по-надеждно съхранение на нашите постоянно развиващи се телефони, а microSD картите не са универсално решение поради редица причини.

 

Полезно: Как да изберем подходяща microSD карта за смартфон с Android

Надеждността на microSD картите е съмнителна

Теоретично, microSD картите трябва да издържат много, много години, освен ако не се натоварват прекомерно. Ето защо не е необичайно производителите да обявяват 5-годишна или 10-годишна гаранция. Някои дори стигат до дотам, че предлагат доживотна гаранция за microSD картите си.

 

Но на практика, microSD картите се повреждат и ако вие сте се предоверили на обещанията на производителя и не сте направили резервно копие на данните си, то вие може да ги загубите безвъзмездно. С други думи, microSD картата не е препоръчителната среда за данни, които не можете да си позволите да загубите.

МicroSD картите са по-бавни от вградената памет

Когато се говори за скорости на съхранение, обикновено се има предвид това колко бързо се четат данните, както и колко бързо се записват. Един модерен смартфон от висок клас който използва UFS технология за съхранение, е в състояние да чете и пише със скорости до стотици мегабайти в секунда – достатъчно, за да можете всичко от стартиране на Minecraft до заснемане на видео с висока разделителна способност при високи честоти.

 

В същото време, върховата производителност на висококачествена microSD карта е около 90 мегабайта в секунда за операциите – четене и запис. В действителност обаче скоростта на четене / запис може да падне под рекламираната скорост в зависимост от операцията.

Може ли използването на microSD карта да забави телефона ви?

Това зависи от редица фактори, включително качеството на картата и начина на настройване и използване на картата. Но забавянията наистина са възможни и във всеки случай сменяемите карти могат да се разглеждат като по-лошо разширение на вградената памет, а не като равностойно решение.

МicroSD картите имат ограничена употреба

В момента най-практичното приложение на microSD картите е да съхранявате на тях музика, снимки и видеоклипове. Има приложения, които не ви позволяват да премествате данните си на microSD карта, а ако преместите данни от други приложения, които ви позволяват това, достъпът до тези данни може да бъде възпрепятстван от по-ниските скорости на четене / запис на картата, което води до потенциални проблеми с производителността.

 

Да, има една функция на Android, наречена Adoptable Storage, която ви позволява да използвате сменяемата памет, като вградена, но много малко телефони всъщност го поддържат. Повечето популярни модели, включително топ модели от Samsung и LG, не я поддържат.

МicroSD картите не са защитени

Някога губили ли сте телефон? На много хора им се е случвало. За щастие, всеки модерен смартфон предлага някаква защита, независимо дали е скенер за пръстови отпечатъци, система за разпознаване на лица или дори основен ПИН код, което не позволява на любопитните очи да видят вашите данни. МicroSD картите обаче може да се сложат в компютър или  в друг телефон и да покажат всички данни които се съхраняват на тях.

 

Вижте какво да направим ако MicroSD картата ни се повреди