Въпреки че според данните от правителствата в засегнатите от коронавируса държави разпространението на коронавируса е овладяно, представителите на технологичната индустрия продължават да изпитват сериозни тревоги. За какво точно става дума?

 

Една от най-престижните фирми за рисков капитал в Силициевата долина, Andreessen Horowitz, наскоро постави табела на вратата си, като предупреди нетърпеливи създатели на стартиращи фирми и бизнес партньори, които влизат в нейните офиси: „Поради коронавируса, молим, без  ръкостискане. Благодарим ви за разбирането!“

Не е ясно колко дълго Andreessen Horowitz – инвеститор в Facebook, Airbnb и Slack – ще държи табелата. Но според експертите, подобно действие на компанията е на път да я изложи пред нейните клиенти. А това е само един от примерите за това как някои от най-мощните институции и фигури в технологичната индустрия са решили да предпазват своите служители от смъртоносния вирус.  

 

Новата коронавирусна болест, сега официално известна като Covid-19, отне живота на повече от 1 357 души досега, повечето от тях в провинция Хубей в Китай, откъдето започна огнището. Досега от общо тринадесет случая на коронавирус на територията на САЩ, са известни четири потвърдени случая на коронавирус в района на Силициевата долина. И въпреки че служителите на общественото здравеопазване в района заявиха, че понастоящем има малък риск за общественото здраве, тъй като случаите на засегнати са единствено на хора, които наскоро са пътували до Ухан и на техните преки членове на семейството, в технологичната индустрия се чувства нарастващо  чувство на безпокойство от разрпостранението на вируса.

 

Причината е, че има усещане, че вирусът се разпространява извън контрол. От Recode са разговаряли с няколко служители в големите технологични компании, които са заявили, че са доволни, че техните компании вземат предпазни мерки, сред които спиране на пътуването на служителите до региона. Но те продължават да изпитват чувство на тревога, тъй като има висок процент на пътуване на хора от залива на Сан Франциско до Китай при положение, че хората могат да бъдат заразени без да показват симптоми две седмици.

 

Оказва се, че освен институционалните предпазни мерки, които големите технологични компании като Apple и Google предприемат (сред които ограничаване на пътуването на служители и спиране на операциите в Китай), някои технологични специалисти предприемат индивидуални мерки, за да се защитят, а това допълнително засилва тревогите.

 

В този смисъл, въпросът какво би станало, ако нарастне броят на хора с маски по улиците и в офисите е съвсем резонен. „Аз лично нося постоянно маска", споделя  Андре Уотсън, главен изпълнителен директор на стартираната в SF технология за генна терапия Ligandal.

 

Въпреки че е известно, че ако се използват правилно, маските за лице могат да намалят вероятността от заразяване с коронавирус, като блокират замърсени частици въздух, а Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ постоянно дават съвети как маските да се поставят правилно, излгежда така сякаш паниката в Силициевата долина обсебва все повече служители. Повечето са на мнение, че маските трябва да станат още по-широко използвани, тъй като ограничаване на ръкостискането, например е по-малко ефикасно в създалата се сиутация.

 

Усещането за паника расте и извън обществените и индивидуалните инициативи по отношение на здравето и превенцията на разпространението на болестта. Заличава се границата между общата загриженост за вируса и преднамерената ксенофобия към азиатските имигранти и азиатските американци. Според Никс Бъртън от Vox, след избухването на новия коронавирус, ксенофобията към източноазиатските имигранти се е „преплела с дискусиите за общественото здраве“.

 

В допълнение, в загрижеността на лидерите на компаниите в Силициевата долина се долавят нотки на дискриминационно отношение, и въпреки че тя не е преднамерена, това говори за „изпускане на нервите“ и на свой ред повдига въпроса дали коронавирусът няма да излезе извън контрол в задния двор на технологичната индустрия.

 

Според учените, Covid-19 се предава предимно чрез капчици телесни течности, като слюнка или слуз, които се разпръскват във въздуха с кашлица или кихане. Затова, предаването на болестта най-често се случва при близък контакт от един-два метра и няма успокоение за никой, който просто стои до носител на вируса, че инфекцията няма да го порази. Освен това, вирусът може да се предава и чрез контакт с ръка (като ръкостискане).

 

Според д-р Стенли Дерезински, лекар по инфекциозни болести от Stanford Health Care, ръкостискането е вторичен метод на предаване, но тъй като е масово разпространен в съвременното общество, ограничаването му е трудно контролируем процес. По тази причина, д-р Дерезински говори за натрупване на критична маса от напрежение и безпокойство в Силициевата долина: „Има съществено напрежение между общественото здраве и свободата на личността и всички трябва бързо да намерим баланса.“

 

Не на последно място, от медията ни предлагат една колкото куриозна, толкова и емблематична за напрежението от коронавируса случка във филиала на Калифорнийския университет в Бъркли. Известно е, че това е един от университетите, откъдето излизат най-много бъдещи служители в IT компаниите. Наскоро училищните служители бяха остро критикувани за натрапване на ксенофобия, тъй като Отделът по здравни услуги на университета публикува в Instagram съобщение, в което се казва, че фанатизмът и пристрастията към хората от Азия са „нормални“ поради „общите“ реакции и настроения към коронавирусната епидемия. На фона на обратната реакция от възмутени потребители се наложи университетът да се извини и да изтрие публикацията.

 

Подобен прецедент от именито учебно заведение в страна като САЩ обаче говори за появата на паника в слънчева Калифорния, а дали това ще се отрази на индустрията в Силициевата долина можем само да гадаем.

 

Вижте как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно