Qualcomm продължават да имат много силно присъствие в пазара на смартфони и преобладаващата част от моделите от средния и висок клас на водещите производители използват нейните процесори Snapdragon. Компанията, обаче няма никакво намерение да се ограничи единствено до този сегмент и вече разработват нови технологии, с които искат да се превърнат във важна фигура и в други ниши на индустрията. Maт Гроб e ръководител на Research Аnd Development дивизията на Qualcomm и сега не само потвърди тази информация, но също така разкри и малко повече детайли за нейната бъдещата стратегия, предаде AndroidAuthority.

 

Eдна от причините за това е, че постепенно се забелязва спад в продажбите на смартфони в глобален мащаб, тъй като тези устройства вече достигнаха пика на своята популярност и компанията очаква това да продължи и през следващите години. Именно заради това те смятат да насочат вниманието си към всевъзможни други иновации, които биха позволили на Qualcomm да генерира приходи и да се утвърди като водещ технологичен бранд. По този начин инженерите от Research And Development дивизията обръщат все по-сериозно внимание на иновации като платформата "Интернет на нещата", бързите 5G мрежи, както и добавената реалност.

 

Сред една от другите интересни идеи, над които работят Qualcomm e да доставят хардуерни компоненти за инфотейнмънт системите на бъдещите автомобили, но също и за дроновете. Подобни машини могат да позволят на компанията да бъде полезна при доставянето на стоки за големите търговски вериги като например Amazon, но не изключва възможността да създава собствени такива. Ще е интересно да проследим как ще продължат да се развиват тези проекти и дали скоро Qualcomm ще намират други пазарни ниши, в които да разширят своя бизнес.

 

Вижте 4.5G LTE Advanced Pro на Qualcomm e мобилна мрежа от ново поколение