Звучи като малко плашеща научна фантастика, но всъщност е напълно реално и потенциално полезно откритие за човечеството. Става дума за невронните импланти Neuralink, които изобретателят Илън Мъск разработва от няколко години.

Имплантите се очаква да решат много медицински проблеми, в основата на които стои човешкият мозък, а също така и да разшири полето му на действие. Първоначалната цел на импланта е да възстанови загубени функции като зрение, слух, говор и движение. На теория това звучи чудесно - по този начин Илън Мъск открива "лекарство" за слепота, глухота и парализа.  

 

 

Някои хора обаче смятат, че Neuralink всъщност има друга цел и тя е да създаде "суперчовеци" и в това има известна доза истина. Все пак е научно доказано, че човешкият мозъкдалеч не работи със 100% от потенциала си.

Сигурно сте гледали филмите Високо напрежение (Limitless) и Люси (Lucy), в тях именно се засяга тази част от развитието на човека и се показва сценарий, какво би станало, ако човешкият мозък започне да развива потенциала си.

 

 

Както знаем Илън Мъск е много активен в Twitter и там той често дава отговори на въпроси зададени от феновете му. Един от тях е „Възможно ли е да се слуша музика с помощта на чип Neuralink, без да се използват слушалки или друг външен източник?“  Отговорът на Мъск е, че подобна функция е напълно реализируема.

Предполага се, че имплантът е способен да предава звукови вълни, като стимулира невроните, заобикаляйки слуховия тракт. Така реално отворът на ухото и ушната мида, чрез която слуша човек, стават напълно излишни. Плашещо е, но е технически възможно.

За импланта към момента не се знае много. Някои от нещата които са ни известни в аванс са, че импланта може да подобри качеството на живот на пациенти, страдащи от Епилепсия или Паркинсон. Как точно, обаче за сега от Neuralink не споменават. Знаем само, че на сайта на компанията има активен линк, чрез който постоянно се търсят нови гении от различни области, които да се включат в екипа на Мъск.

 

 

Сред тях обаче не се търсят хирурзи. По-рано стана известно, че за имплантирането на Neuralink ще се използва специално създаден за целта робот, който ще извършва операцията максимално безопасно и сигурно. Целта на компанията е да ограничи до минимум човешката намеса в роботизираният си проект.

Последната новина, която сподели създателят на успешните проекти Tesla и SpaceX, е че утре (28 Август) човечеството ще стане свидетел на нещо невиждано до момента. Илън Мъск ще покаже в действие, първият реално работещ чип Neuralink, като ще покаже на живо и част от функциите му.

От заявката не става ясно, дали чипът ще бъде показан вече имплантиран в човешки мозък, но е напълно възможно това да е така.  

 

За по-малко запознатите с проекта на Neuralink, ще обобщим, че имплантатът се състои от няколко отделни части. Една от тях са електроди, които наподобяват нишки, които се вграждат дълбоко в човешкия мозък. Всички те са свързани с капсула, разположена в задната част ухото, подобно на слухов апарат.

 

Още от Digital.bg: Смартфон Blackview A60 - Тест на хардуер, софтуер, батерия и камери

 

Музика: Bensound.com