Едва ли има някой който не е чувал името Илън Мъск. Ексцентричният американски милиардер стои зад проектите PayPal, електромобилите Tesla и авиокосмическата компания SpaceX, която в далечно бъдеще се очаква да има полети до Марс. Освен това обаче Мъск има още стотици други интересни проекти, като един от тях за който споменава в интервю за CNN е свързан с компания за роботизирани таксита която ще се появи в съвсем скоро време.

 

 

За целта разбира се ще се използват електромобили Tesla за чието управление няма да е нужен шофьор. Управлението ще бъде поверено на изкуствен компютърен интелект. По време на провелото се събрание на инвеститори в компанията стана ясно, че услугата се готви като конкурент на Uber и Lyft. Като ще позволява и на собствениците на автомобили Tesla да ги преотстъпват под наем в моментите в които не ги употребяват.  Услугата също така ще дава възможност на хора да купуват робо-таксита с бизнес цел. Автомобилите ще имат живот от 1 милион мили и ще докарват по $30 000 печалба на собствениците си годишно.

 

 

Ще ви припомним, че след кратко съществуване в България, услугата Uber е обявена за незаконна у нас и е забранена. Дали роботизираните таксита на Мъск ще се появят в родината ни някой ден, можем само да гадаем.