Teхнологичните компании използват широк набор от инструменти, с които следят активността на потребителите. Огромната база данни, която съхраняват Facebook и Google за всеки профил е източник на приходи за стотици милиарди долари годишно. Бисквитките са един от най-популярните методи за шпиониране и представляват малки файлове, които се пазят от уеб браузърите и съхраняват данни за сайтовете, които посещаваме.

Ако искате да се скриете напълно в интернет ще трябва да предприeмете много мерки, включително смяна на браузъра, използването на VPN приложения и програми за блокиране на тракерите. Софтуерни инженери от Германия проведоха любопитно проучване, с което установяват още един солиден метод за следене на потребителите онлайн.

Според тях е възможно това да се случи с данните съхранявани от фавиконите. Това са малки символи, които представляват логото на различните страници в интернет и виждате в горния ляв ъгъл на отворените прозорци в уеб браузърите. Оказва се, че фавиконите са мощно средство за мониторинг на потребителите, информира TechRadar.

 

 

Любопитен факт е, че фавиконите могат да се използват за следене дори при включване на инкогнито или инсталиран VPN. Eкспертите разкриват, че всеки път когато уеб сървър изпрати заявки до онлайн страница очаква този символ да присъства във F-cache файл. Ако това не се случи се извършва допълнителна проверка.

В обратният случай, когато F-cachе съдържа необходимите данни не е необходима втора заявка. Комбинирането на специфичното състояние на доставени и недоставени заявки на конкретни URL адреси в браузъра може да се използва като уникален идентификатор. По този начин може да се стигне до крайния клиент.

Когато страницата се презареди уеб сървъра е в състояние да възстанови предходното ID в, чрез мрежовите заявки изпращани в интернет за липсващите фавикони и така да идентифицира браузъра. Важността на тези символи и присъствието им във всяка интернет страница доведоха до появата на термина за "супербисквитки", като нов предпочитан метод за следене на потребителите.

 

Още от Digital: Как да се предпазите от проследяване в Интернет