Със сигурност сте чували поне веднъж някой да каже „От компютърните игри се затъпява“ или „Компютърните игри зомбират младите“. Доста хора са на това мнение, но оказва се, че изобщо не са прави.

 

 

Според редица проучвания, компютърните игри развиват имат изключително положителен ефект върху хората, които ги играят.

Дори според последното проучване на „National Literacy Trust“, онлайн игрите спомагат много при развитието на днешните деца на възраст между 11 и 18 години. Изследването на Британският Национален Донд се състояло от два етапа.

Първият бил от  Ноември до Декември 2019 година и е насочен към 4626 деца на възраст между 11 и 16 години. Във вторият етап, възрастовият диапазон бил увеличен до 18 години, като изследването се състояло на база отговорите на 3817 деца. Освен тях, в експеримента се включили и 826 родители.

 

 

Резултатите от проучването се оказали много интересни. Според тях 79.4% от анкетираните, компютърните игри мотивират подрастващите да четат. Благодарение на любимите си игри, те четат свързани с тях ревюта, блогове, коментари и стратегии за по-добра игра. 62.5% пък пишат ежемесечно някакъв текст, свързан с игрите. В 27.5% от случаите, това са деца, които пишат сценарии за видео заснемане на игра. 22.1% пишат съвети как да се играе по-добре или респективно въпроси, как да се подобрят уменията им. 10.8% пишат във фен групи ли в собствени блогове.

Обикновено видеото върви в комплект със забавни коментари или съвети за играта, защото тези, които записвате видеото, вече са доста напреднали. 8% от анкетираните например пишат постоянно отзиви за игрите, които играят, за да могат другите играещи да знаят, кое в дадена игра е добро и кое не.

Интересен факт от изследването е, че цели 79.4% от анкетираните подрастващи са успели да направят истински приятелства в живота, благодарение на онлайн игрите. На база отговорите, специалистите смятат също така, че игрите онлайн влияят положително на преодоляването на стреса и психическата умора.

 

 

Разбира се, не трябва да пропускаме и фактора, че също както с много други неща – и с компютърните игри не трябва да се прекалява. Прекомерната употреба на всяко нещо води до пристрастяване и започва да вреди.   

 

PUBG Mobile Game Play

Сред геймърите има и такива, които снимат видео геймплей и по този начин имат огромна аудитотрия от последователи в социалните мрежи за видео споделяне. Ние също решимне да направим едно такова и изтеглихме популярната сред подрастващите (а и не само) игра PUBG Mobile. Част от геймплея, който записахме, можете да видите над тази статия.

 

 

На база играта, можем да кажем, че PUBG Mobile не е типичната игра в която просто ходиш и стреляш. На първо място, това е игра, която създава социални познанства и дори приятелства, защото е мултиплейър онлайн и дава възможност на играещите от цял свят да се събират в отбори и да си организират срещи за игра.

Освен бърза реакция, подрастващите геймърите се учат на взаимопомощ. Например, когато съотборник е ранен, спасявайки го, играчът получава допълнителни точки. По време на игра има както гласова връзка между играчите, така и онлайн чат. Посредством него не само се организира игралната стратегия, но и често се чува думата благодаря или интернационалният ѝ онлайн еквивалент „10x“.

 

Още от Digital.bg: Животът на Земята се е появил след сблъсък с метеорит преди 85 млн. години, според ново проучване