Apple стартираха продажбите на iPhone 12 в някои страни, като до няколко седмици всички модели от гамата ще бъдат налични за потребителите по цял свят. Докато очаквате избраната от вас версия да дебютира на пазара искаме да привлечем вниманието ви към специалистите на iFixit.

За пореден път успяха да се сдобият бързо с новите версии на смартфоните и ги подложиха на традиционното си разглобяване. Самият експеримент обхваща iPhone 12 и iPhone 12 Pro.

Снимките публикувани от iFixit показват вътрешността на устройствата, включително и доста прилики в подредбата на съставните им части. Първото заключение е, че iPhone 12 и iPhone 12 Pro изглеждат еднакво  и когато бъдат разглобени. Така например дисплеите на двата смартфона са взаимозаменяеми и могат да се използват от другия модел.

Все пак iFixit предупреждават за минимална разлика в нивата на яркост. Тази прилика донякъде не е изненадваща, тъй като iPhone 12 и iPhone 12 Pro имат 6.1-инчови Super Retina XDR дисплеи.

 

 

Ако изключим покритията на камерите е изключително трудно да се направи разлика между компонентите във вътрешността на смартфоните. iPhone 12 има двойна 12-мегапикселова камера, докато iPhone 12 Pro добавя и трети 12МР телефото сензор.

Любопитният експеримент на iFixit показва, че на същото място, на което е разположен допълнителния камера модул и LiDАR сензора в iPhone 12 Pro е поставен пластмасов фиксатор при iPhone 12. Дънните платки също са напълно идентични, като единствената разлика е в серийните номера.

iPhone 12 и iPhone 12 Pro използват еднакви Face ID модули, както и Lightning конектори. Един от големите въпроси за потребителите е свързан с капацитета на батериите, като iFixit предоставят нужния отговор. Oказва се, че Apple използват 2815mAh батерия в устройствата, което е значително по-малко от 3110mAh на iPhone 11 и 3046mAh при iPhone 11 Pro.

Компанията обещава повече време за работа с едно зареждане, благодарение на 5-нанометровия Apple A14 Bionic процесор и софтуерни оптимизации в iOS 14.

 

 

Oще от Digital: Къде в България е най-ниската цена на iPhone 12 и iPhone 12 Pro в телекомите А1, Виваком и Теленор