Мобилната фотография е не само хоби, но и атрактивно поле за професионална реализация на милиони потребители. Смартфоните имат впечатляващи камери, които не спират да ни изненадват с всяка изминала година. Изкуственият интелект е една от сферите, която е обект на най-сериозни иновации, но същото може да се каже и за системите за автофокус.

Вече ви съобщихме, че Huawei P50 Pro ще поддържа 200х приближение. Друг подходящ пример са 600МР камери за смартфони на Samsung. Някои производители дори експериментират с алтернативни методи за вграждане на сензорите в рамката или в самия екран, за да постигнат перфектния безрамков дизайн.

Водещите компании oтбелязват невероятен прогрес и в подобряване на качеството и дизайна на самите модули. Huawei и Samsung са доста активни и заедно с Apple предлагат най-добрите смартфони за фотография, които може да откриете на световния пазар. Xiaomi Mi 11 Ultra е интересен модел, който включва допълнителен екран за нотификации в самия камера модул.

 

 

Устройствата от висок клас вече поддържат 100МР+, както и допълнителни екстри като запис на 8K видео, HDR10+ и AI алгоритми подобряващи качеството на кадрите. Съвсем логично погледите на производителите се насочват и към селфи камерите, които са друг важен елемент от смартфоните. В момента няма модел, който предлага повече от 44-мегапикселова резолюция на предната камера.

Популярният блогър Digital Chat Station е на мнение, че скоро ни очаква голямо подобрение в разделителната способност на селфи камерите. Според него вече се провеждат тестове с първия смартфон, който има 100МР сензор в предната част. Името на производителя не е известно, но вероятно става въпрос за китайски бранд.

Основният въпрос е как ще бъде интегрирана технологията към изчистената визия на предния панел в смартфоните. Настоящите 108МР камери, които се използват в задния корпус са твърде обемисти, за да бъдат позиционирани отпред.

Използването на плъзгащ механизъм, който прибира селфи камерата зад дисплея изглежда като едно от най-логичните решения на проблема с големината на сензорите.

 

Още от Digital: Ще станат ли смартфоните с осем камери скоро реалност