Водещите производители започнаха да представят все повече смартфони, които вместо класическия 3.5-милиметров аудио жак използват новия USB Type-C конектор. Тази тенденция ще продължи с пълна сила и през настоящата година, което вероятно ще доведе до края на този популярен стандарт, който от дълго време доминира индустрията. Разбира се ще отнеме време преди 3.5мм. да остане в миналото, тъй като доста компании продължават да залагат на него в устройствата си. Факт е, обаче, техния брой постоянно намалява. 

 

Първият ден на мобилния конгрес в Барселона разкрива интересни тенденции в предпочитанията на производителите по отношение на този хардуерен компонент. Голяма част от смартфоните, които вече бяха представени на MWC 2018 имат 3.5-милиметров аудио жак. Добър пример в това отношeние са новите смартфони на Nokia и Alcatel, които видяхме за първи път на изложението, предаде TechCrunch. Oт 19 представени смартфона 16 от тях включват тази характеристика. 

 

Единственото изключение са Sony Xperia XZ2, XZ2 Compact и Nokia 8 Sirocco. Анализаторите от Nielsen са на мнение, че 3.5 мм. аудио жак още до края на тази година ще спре да се използва от флагманите на водещите производители. Това ще ограничи присъствието му до бюджетните устройства и смартфоните от средния ценови клас. Ситуацията ще се запази докато цената на Bluetooth слушалките не стане достатъчно ниска, което ще сложи край на класическия аудио жак.

 

Вижте как използваме смартфоните си в България