IBM е световно известен бранд, който предлага разнообразно портфолио от облачни и хардуерни решения за корпоративните потребители. Технологичният гигант, обаче също е изправен пред непредвидени икономически загуби свързани с пандемията от коронавирус.

Вече бяха предприети редица действия, които да редуцират финансовия ефект на кризата върху IBM свързани предимно с преструктуриране и редуциране на разходите. В началото на октомври разбрахме, че се обмислят различни варианти включително и опцията за продажба на активи.

Сега разбираме повече детайли за стратегията на IBM, които планират да намалят работната си сила на европейския континент с 10 хил. служители. Успоредно с това се подготвя продажбата на IT бизнес операциите им в региона, което трябва да донесе приходи от $2.3 млрд. през четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Тези действия се очаква да подпомогнат и разгърнат влиянието на IBM в сегмента на хибридните компютърни системи и облачните платформи с изкуствен интелект. Новият план за съкращения в Европа все още не е потвърден официално.

 

 

Въпреки това се очаква най-засегнати да бъдат работниците на компанията във Великобритания и Германия. Тези екипи осигуряват денонощна поддръжка на клиенти и центове за данни, включително инсталиране, опериране, възстановяване и интегриране на оборудване.

Структурните промени в IBM вероятно ще продължат и през 2021г., като дори могат да обхванат операциите на технологичния гигант и в други региони. Внушителната конкуренция на брандове с огромен капитал като Amazon са основна причина за проблемите на IBM при модерните системи за облачен компютинг.

Любопитното е, че компанията не обича да публикува официално детайли за подготвяни съкращения в своите бизнес дивизии, като настоящия случай е едно от малките изключения. Подготвяните мерки влизат в сила незабавно и ще бъдат финализирани до края на първото тримесечие на 2021г.

Отделянето на бизнес звена в самостоятелни компании ще продължи да е неизменна точка от дневния ред в бизнес стратегията на IBM в следващите тримесечия.

 

Oще от Digital: IBM и HP Enterprise предприемат мащабни структурни реформи