IBM проведоха уникална демонстрация, с която искаха да покажат на широката общественост на какво е способен новия им суперкомпютър Project Debater. Името не е подбрано случайно, тъй като впечатляващата машина използва изкуствен интелект и е проектирана изцяло с идеята да води дълги спорове с хората и аргументирано да оправдава техните позиции. От IBM искат едновременно да демонстрират възможностите на AI технологиите, а от друга, че разлика между хората и компютрите все още съществува, но с всяка изминала година става все по-малка. 

 

Експериментът изправи Project Debater в публична дискусия с двама учени на IBM. Всеки от тях започва със собствена реч в продължение на четири минути. Неговият опонент, който в случая е суперкомпютъра има същото време да подготви отговор, с който да опровергае твърдението им. Финалната фаза е с продължителност от две минути и е свързана с формулирането на заключителен аргумент, предаде BusinessInsider. Тестовете показаха, че Project Debater е в състояние внимателно да изслушва, а след това бързо да предложи алтернативно мнение.

 

 

Най-интересната част около суперкомпютъра на компаниятa е начина, по който учените на IBM са тренирали изкуствения интелект да мисли логично, за да оборва тезите на неговите събеседници. Това е само едно от възможните приложения на тази изключително интересна технология, която тепърва ще променя ежедневието ни. IBM ще продължат да финансират разнообразни проекти, с които да допринесат за еволюцията на изкуствения интелект и да се превърнат в глобален лидер в този сегмент. 

 

Още от Digital: IBM разработват първият универсален квантов компютър в света