Изследователският център на IBM в Цюрих е създал първия в света напълно функционален изкуствен неврон, пише Engadget. Нещо повече, изследователите са създали 500 такива неврона, за да симулират предаване на сигнал по подобен начин, по който това се случва в нашия организъм. Най-значим е обаче фактът, че невроните са направени от добре познати материали и могат да работят по същия начин дори размерите им да бъдат намалени многократно.

 

Както всеки органичен неврон, така и изкуственият неврон на IBM е покрит с мембрана, изработена от материал със свойството да променя състоянието си в случай, че през него премине електричество. Този материал е познат като GST (от елементите германий, антимон и телур ). Звучи сложно, но същият материал отдавна се използва в производството на оптични дискове. Когато през мембраната на неврона премине електричество, тя се превръща от аморфен изолатор в кристалинен проводник и така подпомага провеждането на сигнал.

 

Още от Digital: Нова технология на IBM ще направи паметта в устройствата ни по-бърза и евтина

 

Това обаче не е всичко. Когато електричеството премине, въпросната мембрана се връща към предишното си състояние, но винаги в уникална конфигурация. По този начин цялата изкуствена нервна „система“ води самостоятелен, непредсказуем живот – точно като нашата собствена. Според Engadget, подобна система би могла да доведе до създаването на компютри с функциите на човешки мозък, който да измисля решения на сложни въпроси или да обработва сензорна информация. Разбира се, подобен компютър ще трябва да работи със софтуер, а създаването на подобен софтуер ще е съвсем отделна наука.