Модерните процесори имат все по-малки размери, но въпреки това гарантират много по-висока скорост на работа и ниска консумация на енергия. В момента най-добрите процесори за смартфони са произведени с усъвършенствана 10-нанометрова FinFET технология и разполагат с 10-15 млрд. отделни транзистора. Учени на IBM създадоха революционен чип, който е 5-нанометров и увеличава с 40% скоростта, спрямо сегашните процесори на пазара и има над 30 млрд. транзистора.

 

Крайният резултат е архитектура, която е не само по-бърза, но и консумира със 75% по-малко енергия, предаде VentureBeat. Тук е момента да ви припомним, че един нанометър е една милиардна част от метъра. Това означава, че 5-нанометровия процесор е с дебелина от едва няколко атома. Сегашният чип на IBM става факт приблизително две години след като компанията създаде първия си 7-нанометров процесор, който имаше около 20 млрд. ядра.

 

Новият чип е само прототип, който да демонстрира възможностите на модерните технологии. IBM продължават да експериментират с различни методи, с които да увеличат броя на транзисторите. Подобни иновации могат да подобрят не само възможностите на смартфоните, но също на джаджите с Интернет на нещата. IBM смятат, че 5-нанометровия процесор е само стъпка напред в навлизането на първите масови квантови компютри на пазара. 

 

Вижте как IBM разработват първият универсален квантов компютър в света