IBM смятат, че модерните технологии са достатъчно еволюирали, за да намалят значително размера на съвременните компютри в индустрията. Инженерите на компанията демонстрираха възможностите на уникален прототип, с който да докаже нагледно достоверността на това твърдение. Присъстващите на IBM Think 2018 конференцията видяха за първи път работещ компютър, чиито размери са по-малки от зърно сол. Излишно е да казваме, че това е най-малкото устройство създавано в индустрията досега. 

 

Мини компютъра на IBM разполага с х86 базиран процесор, който е произведен през 19990г. Компактните размери правят устройството невидимо за човешкото око и ще се наложи да използвате микроскоп, за да го видите, информира Mashable. Най-малкият компютър в света може да се произведе за не повече от $0.10. Идеята му е единствено да демонстрира възможностите на технологиите, а не да се използва за работа с приложения. Самият прототип е изграден от няколко стотин  хиляди транзистора.

 

 

От IBM твърдят, че въпреки размерите устройството е в състояние да събира и анализира информация, но също така да си комуникира с други смарт джаджи. Фотоволтаична клетка се грижи за енергията необходима на мини компютъра да функционира. Компанията вижда бъдеще, в което само след няколко години използваме подобни микроскопични платки, които са вградени в различни обекти от ежедневието ни и предлагат разнообразни функционалности.

 

Oще от Digital: IBM разработват първият универсален квантов компютър в света