Квантовите компютри използват специализиран хардуер и усъвършенствани алгоритми с машинно обучение и изкуствен интелект. По този начин те предлагат много по-висока скорост и могат да извършват значително повече изчислителни задачи, в сравнение с десктоп машините, които използваме в ежедневието си. В момента тези устройства се използват за научни цели и ще са необходими години преди те да станат достъпни за всички нас. IBM имат амбициозни планове как да променят тази ситуация.

 

Нейните инженери вече работят над ново устройство, което искат да се превърне в първия универсален и общодостъпен квантов компютър в индустрията, предаде Engadget. Тяхната система ще има производителност от около 50 квантови бита, което е значително по-ниска стойност от мощните суперкомпютри, които се използват в индустрията сега. Идеята на компанията е квантовия компютър да бъде достатъчно бърз и евтин, за да достигне до максимален брой потребители.

 

Инициативата на IBM е много интересна, но ще са необходими поне две-три години преди подобно устройство да може да се продава масово на пазара. Навлизането им в ежедневието ни, обаче ще предизвика следващата голяма революция в индустрията. IBM не е единствената компания, която експериментира с тази идея, но е най-близо да я превърне в реалност. Предстои да видим как ще се развива за в бъдеще интересния проект на IBM.

 

Вижте как квантовите компютри ще променят света