IBM официално потвърдиха, че са се съгласили да придобият софтуерната компания Red Hat. Финансовите параметри на сделката ще достигнат до $34 млрд. Съгласно споразумението им IBM ще платят сума от $190 за всяка единична акция на Red Hat, което е значително увеличение от сумата $116.68, за която се котираха ден преди обявяването на сделката. Плановете предвиждат персонала на Red Hat да се присъедини към Hybrid Cloud дивизията на IBM, съобщава Reuters.

 

Главният изпълнителен директор на Red Hat, Джим Уайтхърст ще се отчита лично на шефа на IBM, Джини Ромети. Съветници на придобиването са някои от най-големите инвеститори в света като Goldman Sachs, J.P. Morgan и Lazard. Това е най-голямата сделка в историята на IBM и третото най-мащабно придобиване в света на технологиите в САЩ досега. Red Hat е известно име в Linux средите и дистрибуцията им се използва от много сървъри и центрове за данни по цял свят.

 

 

Компанията има 25-годишна история в разработването на софтуер с отворен код. Придобиването ще позволи на IBM да засилят позициите си в тази сфера и ще се превърне в още един източник на приходи. Любопитен факт е, че през последните пет години стойността на акциите на IBM е намаляла с около 30%, докато през същия период Red Hat са отчели ръст от $170. Стратегическото партньорство ще им позволи да се конкурират по-успешно с Amazon и Microsoft в пазара на облачни услуги.

 

Още от Digital: Oсем революционни технологии, които ще окажат най-голямо въздействие върху човечеството