Технологични гиганти като IBM и HP Enterprise също изпитват проблеми със своите бизнес планове в котенкста на световната пандемия от коронавирус. Двете компании предвиждат сериозни организационни и структурни промени, с които да редуцират негативните последици от COVID-19. 

Пазарни наблюдатели на MarketWatch твърдят, че се обмислят сериозни съкращения и намаляване на заплатите на служителите в HP Еnterprise и IBM. Официалният брой на работници, които ще загубят работата си не е потвърден официално, но със сигурност става въпрос за "хиляди" позиции.

Сериозните финансови загуби на HP Enterprise през първото тримесечие ще доведат до редуциранe на разходите с "поне" $1 млрд. в периода между април и юни. Разпространението на коронавируса оказва все по-сериозно влияние на веригата на доставки и желанието на потребителите да купуват нови продукти. 

Според непотвърдена информация предварителното договорени продажби на хардуер за сървъри, суперкомпютри и  големи центрове за данни на стойност $1.5 млрд. са били отказани. Това е два пъти по-висока стойност от първоначалните очаквания на HP Enterprise.

 

 

Водещият приоритет през следващото тримесечие за компанията ще бъдат бизнес промени, които да им позволят да стабилизират финансовото си състояние. Очаква се намаленията на заплатите да обхванат абсолютно всички служители на HP Enterprise, съобщава Register. 

Допълнително ще разберем точно колко хора ще бъдат засегнати от структурните промени и колко дълго ще продължи реорганизационната стратегия на компанията. Сходна е и ситуацията с IBM, които са изправени пред същите затруднения, както НP Enterprise. 

Подготвят се съкращения на хиляди служители, като официален говорител потвърди, че се работи над удължаване на медицински осигуровки и допълнителни социални придобивания за хората, които ще напуснат. Съкращаването на разходите и уволняването на служители е единствената възможна мярка, която може да предотврати дългосрочен спад в приходите за HP Enterprise и IBM. 

Тяхното положение е добър пример, че дори най-богатите имена в индустрията могат да изпитват редица проблеми свързани с пандемията от коронавирус по цял свят. 

 

Още от Digital: Valve, Microsoft и HP разработват заедно очила с виртуална реалност