Аpple от дълго време обмислят възможността да представят собствен автомобил. Това е амбициозен проект, който изисква внушителни инвестиции. Навлизането на компанията в тази пазарна ниша също така изисква партньорства с много външни производители и доставчици на компоненти. Още в първите дни на новата година ви съобщихме, че Hyundai преговарят с Apple за производство на автомобили.

Включването на корейския бранд в проекта може единствено да ускори реализацията на концепцията за първото превозно средство от висок клас на Apple. Tрябва да отбележим, че компанията е насочила вниманието си към електрическите автомобили. От Apple също така ще предоставят усъвършенствани софтуерни решения, включително и режим за автономно управление.

Разработките ще продължат с пълна сила, тъй като едва ли ще видим първият им автомобил преди началото на 2024г. Първоначалния производствен капацитет ще бъде 100 хил. бройки годишно, като тази стойност се планира да бъде увеличена четирикратно.

Разговорите между двете страни се очакваше да бъдат финализирани до края на първото тримесечие на 2021г.

 

 

Нова информация публикувана от GizmoChina, обаче разкрива, че е настъпила промяна в досегашните планове. Според данните Hyundai и Apple са прекратили разговорите помежду си и вече не обсъждат потенциалното партньорство в сферата на автомобилите.

Конкретната причина за спиране на преговорите все още не е известна. Oфициален говорител на Hyundai и Kia потвърди, че вече са преустановени контактите с Apple относно бъдеща доставка на компоненти и технологии. Първоначалната идея предвиждаше инвестиция от $3.6 млрд.

Тази сума трябваше да се инвестира за модернизиране на производствено съоръжение в САЩ, което се контролира от Кia. Невъзможността на компанията да доведе преговорите с Apple до успешен край означава, че вероятно ще бъде ангажиран друг производител, който да ускори реализацията на проекта.

Анализаторите са убедени, че независимо от огромния финансов ресурс ще са необходими между 5 и 7 години преди да видим самоуправляващ автомобил на Apple по улиците на големите градове.

 

Още от Digital: Първият електромобил на Apple ще бъде напълно автономен