Вижте още видеото на Digital.bg с тест Драйв на BMW i8 Protonic Red Edition

Един от най-големите проблеми с мотоциклетите е слабото ниво на безопасност на водачите им, да не говорим за пътниците, които в по-голямата част от случаите при ПТП могат да пострадат тежко и дори да загубят живота си.

При Husqvarna Devil S Concept обаче е работено стабилно по отношение на сигурността, защото шофьорът на футуристичният мотоциклет е напълно обезопасен. Той сякаш стои в капсула, която го защитава както при страничен удар, така и от изхвърчане. От една страна защото двуколесното превозно средство има таван, а от друга, защото вътре седалката е с триточкови предпазни колани.

 

 

По всяка вероятност ако мотоциклетният дизайн се развие в насоката, в която го е видял дизайнерът Haochen (Wenson) Wei в 3D скиците си, мотоциклетите в бъдещето ще имат и по няколко въздушни възглавници, които ще намалят значително смъртността и тежките наранявания при мотоциклетистите.

Създавайки своя прототип, дизайнерът е бил вдъхновен от светулките, чието тяло стои в броня и ги предпазва като пашкул, какъвто реално ще бъде Devil S Concept за мотористите. Освен това прилика с летящото насекомото откриваме в цялостния дизайн на мотоциклета, включително и при вратите му, които се отварят досущ като крилата на светулката при полет.

 

 

Вътрешното пространство в мотоциклета също е много интересно. В него впечатление правят множеството дисплеи, които обгръщат ездача. Той пък от своя страна не стои в типична за мотоциклетист изправена позиция, а почти излегнал се. Това автоматично прави Devil S Concept подходящ за дълги магистрални пътувания. Както знаем, съвременните пистови мотоциклети са изключително неудобни за дълъг път, заради стойката в която шофира водача им.

Аеродинамиката на Husqvarna Devil S е много добра, което разкрива голям потенциал за високоскоростни възможности на мотоциклета. Дали концептуалният модел ще бъде реализиран не е ясно, но със сигурност в дизайна му има идеи, които би било чудесно ако видим в серийно производство в бъдеще.