В последно време, от екзотични, дроновете станаха масови и любими джаджи на много хора. За това допринесоха основно три фактора. Първият е масовото производство. Вторият е наличието на достъпен клас, който почти всеки може да си позволи. А третият е точно обратното – скъп клас, в който обаче има устройства, които са с професионални характеристики.

Тези машини се използват по-скоро за професионално заснемане, отколкото за хоби, защото цената им достига няколко хиляди лева. При бюджетните устройства цената понякога пада под 100 лева, но тогава и качеството е силно занижено. Тези дронове са оборудвани с камери с лошо качество, имат малък обхват и често са със съмнително от към здравина качество.

 

 

Напоследък обаче много фенове на дроновете се насочват към така наречените състезателни Racing дронове. Те са много по-бързи и по-маневрени, респективно и много по-трудни за управление. Тези джаджи са предназначени за хора, коитоне  пилотират дронове за първи път.

 

MultiGP Varna 2020 състезание

През изминалия уикенд, във Варна се проведе състезанието MultiGP Varna 2020, което събра най-добрите пилоти на дронове от страната. Най-точната дума е „пилоти“, защото това състезание е определено като „Формула 1 на дроновете“. Машините тук имат двигатели с капацитет от 50000 оборота в минута, благодарение на които могат да ускоряват до 160км/ч за звучащите невероятно - 2 секунди.

 

 

Състезателните дронеове в надпреварата са доста скъпи и са толкова бързи, че се управляват посредством виртуални шлемове, защото е трудно да бъдат проследени от човешко око, а в надпреварата трябва да преодоляват различни препятствия за време.

 

Евтин и бърз състезателен дрон

Разглеждайки Интернет пространството, попаднахме на различни предложения за състезателни дронове, като и тук цената варира в огромни граници. В аматьорския клас, открихме нещо интересно, което е представен като „Най-малкият и бърз състезателен дрон с камера в света“. Феновете на дроновете казват, че тази Hubsan H123D X4 Jet е подходящ за начинаещи. Не можем да кажем нищо за качествата и за здравината на миниатюрната джаджа, но на теория параметрите ѝ, наистина са интересно. Над тази статия семе приложили видео, в което можете да видите презентационно демо на мини дрона.

Размерите на дрончето са 15см на 13см, а теглото 150гр. То може да развива скорост от 90км/ч и да се отдалечава на до 150м  разстояние и с едно зареждане на батерията, може да лети в продължение на 10 минути. Контролерите позволяват бърза смяна на посоките и 360-градусово завъртане.  Вградената в корпуса камера е HD със 120-градусов ъгъл на заснемане,

 

Цена в България

В България намираме Hubsan H123D X4 Jet с цена от около 560 лева, но справка показва, че можете да си го поръчате от популярните глобални сайтове за пазаруване на цена $120 BNF версията $176 за ъпгрейднатата RTF версия, която е с малко по-голяма батерия и допълнителни аксесоари за управление.

Като дори видяхме на места, че рейсинг дрона се предлага и с безплатна доставка до България.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем за новите флагмани Nokia 9.3 5G, PureView и Edge Communicator – Цена, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com