Наравно с топ моделите си във високият клас, Huawei имат и различни бюджетни смартфони, които обаче често успяват да ни изненадат с максимата "Получавате много за малко пари.". В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже именно един от тези смартфони, които са предназначени за потребителите които разполагат с по-ограничен бюджет за покупката на нов смартфон. Уважаеми дами и господа - нека посрещнем Huawei Y6s.

Още тук ще направим едно пояснение. На места можете да попаднете на името Huawei Y6s (2019), но то не е съвсем правилно, защото няма друг Y6s от предишна година. Объркването идва от там, че Huawei има още един телефон, който носи името Huawei Y6 (2019), който вече има предшественик Huawei Y6 (2018). А за статистиката, първият Huawei Y6 е от далечната 2015г. което ни подсказва, че в ръцете си държим модел с традиции. Като цяло Y-серията на бранда винаги е предлагала за себестойността на телефоните си, много повече от преките си конкуренти. И преди да започнем с подробният му обзор, ще отбележим, че Huawei Y6s е подобреният вариант на Huawei Y6 (2019), който респективно е и по-нов с 10 месеца.

Сега вече можем да отворим кутията на Huawei Y6s, за да разберем какво има в нея. Стандартните неща – книжки с инструкции, игла за SIM, зарядно и кабел за пренос на данни. Когато погледнем лицевата част на телефона, можем да кажем, че дизайнът му е изчистен и класически. Обърнем ли обаче Y6s наопаки, виждаме, че гърбът му изглежда малко по-нестандартно. 2/3 от него са матирани, а останалата част гланцирана. Такава обаче е само синята Orchid Blue версия която тестваме тук. При черната Starry Black, целият гръб е матиран. И в двата случая повърхността не цапа много с пръстови отпечатъци. Нещо което ще отбележим като голям плюс, защото се среща все по-рядко при смартфоните. Y6s е удобен за държане в ръка и не се пързаля. Размерите му са 156.3мм на 73.5мм, като дебелината на корпуса е точно 8мм. Теглото пък е закръглено на 150гр.

 

Както подсказа и наличието на игра в окомплектовката, гърбът на смартфона стои статично. Слота за 2 SIM карти е от хибриден тип и се намира в лявата периферна част. В дясната са бутонът за активиране и курсора за звука, горе е 3.5мм аудио жак за свързване на слушалки, а долу са microUSB порта за зареждане и пренос на данни, който е ограден от две решетки. Под едната се намира високоговорителя, а под другата единият от двата микрофона. Втория, който е шумоподтискащ се намира горе. Звуков тест, който записахме за вас в шумна среда, можете да намерите във видеото над тази статия. Чрез него ще добиете реална представа до колко добре изолира микрофона околните звуци. Там ще чуете и саунд тест, от който да разберете и как звучи високоговорителя. До Huawei Y6s сме оставили друг смартфон с инсталиран децибелометър, посредством който ще разберете каква изходната сила на звука.

Huawei са се погрижили информацията в Y6s да бъде достатъчно добре защитена и в същото време да имате максимално бърз и лесен достъп до нея. Освен класическите кодове и символи за отключване, можете да получите достъп до смартфона и посредством Face Recognition софтуер, който посредством предната селфи камера разпознава лицето ви на база 128 предварително зададени точки. Можете да отключите телефона и с пръстов отпечатък. Fingerprint сензорът, който се намира върху гърба работи отлично. Тестът ни с 10 последователни опита за отключване на отчете нито един неуспешен.

 

Независимо, че е бюджетен Huawei Y6s има Dewdrop дисплей с намалена рамка. Дисплеят е IPS LCD с цели 6.09" диагонал и резолюция 1560х720 пиксела. Зрителната площ е достатъчно голяма за работа и забавление. На телефона спокойно може да се гледа видео от двама човека едновременно, като тук ще отбележим, че и ъглите на странично виждане са широки.

 

Дисплеят със съотношение на страните 19.5:9 е достатъчно детайлен, че при продължителна работа да не изпитваме прекалено голяма умора в очите си. Разбира се тук важен фактор е и синьото лъчение или по-скоро липсата му при Y6s. Смартфонът е с TÜV Rheinland сертификация за неутрализиране на вредната синя светлина. Максималната яркост на дисплея е достатъчно голяма, че той да е добре видим, когато към него е директно насочена лампа или сте навън и грее ярко слънце.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на бюджетният Huawei Y6s. В нея ще продължим с впечатленията от първа ръка. Интересното тепърва предстои.