Вижте още видео ревюто: Huawei Y7 (2019) - Червен смартфон с фешън визия и ниска цена

 

Според различни проучвания, наравно със скъпите флагман смартфони, потребителите търсят и по-бюджетни предложения. Дали заради по-ограничен бюджет, дали за дете или по-възрастен член на семейството, който за първи път се докосва до смартфон, зрителите и читателите ни,  често ни питат за съвет при избора на подобно устройство. На пазара предложенията са стотици, но тези които наистина си заслужават са десетки. В това свое ревю Digital.bg ще ви покаже един от моделите, които заслужават вниманието ви, не само заради ниската си цена, но и заради куп други преимущества пред повечето си конкуренти. Уважаеми дами и господа - Huawei Y6 (2019).

 

Да, както и сами вероятно сте се досетили, моделът е наследник на миналогодишният Y6 (2018) и първият Y6 от 2015г. За разлика от тях обаче, този телефон е много по-добре балансиран и ако предварително не знаехме цената му, никога нямаше да предположим, че в ръцете си държим бюджетен смартфон. Подобно на Y5 (2019), който ви показахме неотдавна и 6-цата има два варианта с гръб, който имитира кожа с обшита периферия. С тази  текстура е само Amber Brown цветовата разновидност, Sapphire Blue и Midnight Black, който ви показваме тук са с гърбове направени от почти огледален полокарбон. Въпреки ниската си цена, телефонът има премиум излъчване и е доста елегантен.

При черният вариант гърбът прилича на стъклен, а периферията на алуминиева – но реално са много ефектно обработени поликарбони. Корпусът е компактен - 156.3мм на 73.5мм, с едва 8мм дебелина. Като забележете, камерата почти не стърчи извън общата равнина.Преобладаващи са заоблените форми, което в комбинация с размерите, прави Y6 (2019) много удобен за държане в ръка – както при разговори вертикално, така и когато браузваме, гледаме видео или играем игри хоризонтално. Тук, както и друг път сме казвали, единствено трябва да внимавате да не запушите високоговорителя, тъй като той е само един и се намира под дяната решетка, така че когато телефонът е завъртян с решетката на дясно, има опасност да я запушите с дланта си.

 

Решението е лесно – просто завъртете наопаки. Силата на звука от високоговорителя е добра – ето един саунд тест от който ще добиете реална представа за нея. във видеото над тази статия ще чуете звук, който по традиция записваме с микрофоните в шумна среда. Тук числото е множествено, защото Y6 (2019) разполага с два микрофона – като единият е шумоподтискащ. Тук е момента да отбележим, че Huawei са разпределили периферната функционалност  на телефона много рационално. Аудио жакът се намира горе и така когато слушаме музика със слушалки и телефона е в джоба ни, няма да нараняваме кабела и ще си спестяваме едно завъртане при всяко вадене от джоба.

 

Huawei Y6 (2019) e Dual SIM, като слота му не е от хибриден тип. Тоест в него можете да поставите едновременно 2 nano SIM карти и microSD карта памет, без да се лишавате от едното за сметка на другото. 4G покритието е добро, дори на места като подземни паркинги и асансьори. Телефонът има A-GPS, GLONASS, BDS навигация, като позиционирането на картата е със съвсем минимално.

Част от характерният дизайн на Huawei Y6 (2019) е и ефектният Waterdrop Notch дисплей. За по-малко запознатите - това е извивката в която се намира камерата тук горе и днес е една от модните тенденции при смартфоните. Waterdrop е не само красив, но и функционален - тук виждате всичките си известия и информация за случващото се в смартфона, без то да заема от зрителната площ на дисплея. Говорителят, който използваме при разговори се намира под тясна решетка непосредствено над камерата.

До тук с дизайна и използваните в новият Y6 материали и технологични функционалности. Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на този интересен телефон. Там ще подходим още по-технологично и ще споделим впечатленията си от хардуера, софтуера и батерията.

 

Преди това обаче, на няколко пъти в ревюто си споменаваме, че Huawei Y6 (2019) е бюджетен модел с ниска цена, но нека дефинираме колко точно бюджетен е и колко ниска е цената му, с конкретни цифри. В свободна продажба в България Y6 (2019) се продава към момента с цена между 260 и 280лв. Намираме го обаче и в портфолиото на два от родните телекоми, където при подписване на двугодишен договор, с висок тарифен план цената спада. Съответно при А1, с тарифен план за 52лв на месец (A1 ONE Unlimited 5XL), устройството струва 90лв. При Теленор, с план за 50лв месечно (Тотал+ 49,99), новият Huawei Y6 струва 130лв. Не намираме модела единствено при Виваком, които все още продават само предшественика му.