Вижте още видео ревютата на:
Huawei Y5 2019 - Кожен смартфон с много ниска цена

Huawei Y6 (2019) - Красив смартфон с ниска цена

Huawei Y7 (2019) - Червен смартфон с фешън визия и ниска цена

 

Едни от най-интересните смартфони, които сме тествали в последно време се казват Huawei Y5, Y6 и Y7 във варианта (2019). Правим това пояснение, защото преди година сме ви показвали серията (2018), която също беше интересна, но в никакъв случай не и колкото новото последно поколение. Всичките тези смартфони са интересни, защото освен, че имат красив дизайн, направени са от качествени материали, разполагат с добър хардуер, адекватен софтуер и надеждни батерии…те са и със съвсем достъпна цена. 

 

Няма да ви преразказваме всичко, което научихме за тези устройства във времето в което ги тествахме обстойно. Ако ви е любопитно и не сте гледали въпросните ревюта, директни линкове към тях има над тази статия. Това видео ревю сме посветили на камерите на трите модела, посредством тестове снимки и кадри от софтуера на камерите, ще разберете как снима всеки един от новите модели на Y-серията на Huawei.

 

При основните камери на Huawei Y5 и Y6 (2019), има по един сензор, при Y7 сензорът е двоен и респективно телефонът може да снимат с "Ефект Боке". Ако загледате снимката от близко, ще забележите, че отрязването на обекта на преден план, спрямо фона на заден е доста добро. Основният сензор и при трите смартфона е един и същи - 13MP, с апертура f/1.8. Втората цифра означава, че можете без проблем да снимате дори околната светлина да е ограничена.

 

 

Както и сами виждате светлосилата е достатъчна, че да не се налага да пускате светкавица, а шумът не е прекалено голям. Ако все пак решите да използвате светкавица, то диапазонът на качествено осветяване при пълен мрак е около 3 метра.

 

3120х4150 пиксела резолюция ви позволяват от вече реализиран кадър, да отрежете определен детайл с да речем 860х480 пиксела, като той ще има достатъчно добра детайлност. От менюто с настройки можете да изберете опцията за снимки с 10MP и резолюция 1:1 – много удобно за директен ъплоуд в Instagram.

 

 

От същото меню можете да активирате софтуерен грид, таймер или гласов спусък. Той се активира при изричане на думата Cheese или при улавяне на децибелов пик. Тоест ако викнете, камерата също ще снима.  GPS таг също е много полезна функция, която оптимизира качването на снимки в социалните мрежи. Към файла на всяка снимка се записва информация с точното местонахождение, където е била направена тя. Така когато да речем качвате снимката във Facebook, няма нужда да въвеждате ръчно, къде сте я снимали, телефонът ще го направи вместо вас.   

 

 

При снимки с неравномерно осветяване на фона и предния план, с много цветове или просто за да постигнете по-бистър кадър, можете да използвате HDR, той е наличен и при трите смартфона. От същото подменю можете да активирате режим за панорамни снимки, както и режима PRO. Ако при стандартният “Photo”, единственото нещо което трябва да направите преди снимка е да натиснете спусъка и евентуално, но не задължително да насочите зоната която искате да е на фокус, то в “PRO” всичко се прави ръчно.

 

 

Да по сложно е, но пък от друга страна ви позволява да експериментирате и да правите доста ефектни снимки, които в не можете да постигнете в автоматичен режим. Както при основната, така и при предната камера и на трите телефона имате режим „Beauty“, който разкрасява лицето или лицата, които снимате в кадър, като както виждате, не го прави по прекалено изкуствен начин.

 

 

Предните камери на Huawei Y6 (2019) и Huawei Y7 (2019) са еднакви - 8MP, с апертура f/2.0, доколкото при Huawei Y5 (2019) сензорът е 5MP с апертура f/2.2. Разликата в качеството на снимките не е чак толкова съществена и дори оставаме приятно изненадани от това, как се справя със селфитата най-евтиният от трите телефона. По-интересно е да отбележим, че при предната камера на Huawei Y7 (2019) има една много яка екстра, която определено ще оценят феновете на социалните мрежи.

 

 

AR обектив ви позволява да сменяте фона с нещо шарено и привличащо вниманието на околните докато слайдват във Facebook или Instagram. Също така можете да промените изгледа на лицето си в стил комикс, монохромно, пастел и още куп други.