Вижте още видео ревюто на Смартфона Huawei P30 Lite - Тест на дисплей, хардуер, софтуер и батерия

 

Когато кажем, че в това видео ревю ще ви покажем смарфон на марката Huawei – в съзнанието ви със сигурност изплува някой от топ моделите им в сериите Mate 20 или P30. Те са страхотни и не случайно държат челните позиции в редица класации, но и цената им не никак малка. В това видео ревю, Digital.bg ще ви покаже един от смартфоните на Huawei, които са предназначени за масовият потребител и имат съвсем достъпна цена. Но въпреки ниската си цена са красиви и имат достатъчно добри параметри. Уважаеми дами и господа - Huawei Y5 2019.

 

 

Ще започнем от дизайна, който е един от основните акценти в новият Y5, защото не всеки ден тестваме смартфон с кожен гръб. Ако има материал, който да придава премиум излъчване на дадено устройство повече от всеки друг, то това би била именно кожата. Като се замислим, последният кожен смартфон, който сме виждали беше Porsche Design Huawei Mate 20 RS, който със сигурност е бил вдъхновител за решението на Huawei да пуснат Y5 2019 и с кожен вариант. Да, ако случайно не харесвате кожата, което е много малко вероятно, Huawei ви предлагат и варианти с поликарбонов гръб. Това са Midnight Black и Sapphire Blue, при кожите имената са - Amber Brown и Modern Black.

 

 

Ще отбележим само, че при поликарбоновите модели, гърбът е матиран не се цапа с пръстови отпечатъци. Също така приляга много добре към ръката и не се пързаля. Коженият също е устойчив на цапане и драскане. Практиката ни показва, че още от LG G4, който беше първият в света кожен смартфон, тази повърхност е устойчива на амортизация и години по-късно не проявява проблеми. Faux-leather покритието на Huawei също така е устойчиво на мокрене, но със сигурност най-впечатляващо е цялостното му излъчване, което се комбинира с шев в преливката към периферията, която е в същият цвят както гърба. При фешън варианта на Y5 2019, рамката около камерата е в кехлибарен цвят, който много красиво контрастира при черният телефон. Камерата не стърчи извън корпуса, което не увеличава дебелината на телефона и профилът му е само 8.45мм. Останалите размери са както следва - 147.1мм височина на 70.8 ширина и тегло от 146гр.

 

 

Периферията на телефона е стандартна. Бутонът за активиране и курсорът за звука са в дясно, аудио жакът е горе, което определено е по-удобното място, особено когато слушате музика със слушалки и телефонът е в джоба ви. Високоговорителят пък се намира долу, непосредствено до microUSB порта. Той е един и звукът от него сравнително силен и чист. За да добиете реална представа за качеството, направихме за вас един саунд тест. Продължавайки да разглеждаме периферията, забелязваме, че по нея има две малки дупчици горе и долу - това са микрофоните, като горният е шумоподтискащ и в при разговори или видео запис на шумни места, се изолират околните звуци. Да, това е звуков тест който записахме с микрофоните на смартфона. В лявата част на Y5 2019 се намира слота за 2 SIM карти.Смартфонът е Dual SIM, като добрата новина е, че не е хибриден, а можете да поставите едновременно 2 nano SIM карти + допълнителна памет. Телефонът е 4G LTE, като поддържа навигационните сателити A-GPS и GLONASS. Позиционирането става бързо и с минимално отклонение.

 

 

По корпуса на Huawei Y5 2019 не откриваме Fingerprint сензор, но пък сигурността на достъпа до телефона е поверена на много надеждно лицево разпознаване. Посредством предната камера, то отчита до 1024 точки в предварително зададеното ви лице и на база това решава дали да се отключи. Тестовете ни показват, че Facerecognition работи безпроблемно и сравнително бързо. Дори когато сме на по-тъмно място.

 

 

Обикновено казваме на каква цена се предлагат тестваните от нас смартфони в края на целият им обзор, но при Y5 2019 ще направим това още тук, защото цената е един от големите акценти в новият модел на Huawei и със сигурност вече се питате каква е тя.

 

 

В свободна продажба, цената на Huawei Y5 2019 към момента е около 240лв., което предвид дизайна и параметрите на устройството, си е доста примамлива цена. Цената разбира се, може да падне още, ако си купите телефона с тарифен план към мобилен оператор. При Теленор, с тарифен план за 50лв месечно, цената на телефона ще се намали до 90лв. Във Виваком и в А1 към момента откриваме само предходният Y5 2018, което разбира се не значи, че 2019 няма да се появи скоро и там, защото е много нов модел все още.

 

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на Huawei Y5 2019. В нея ще разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, софтуера, батерията и камерите на този премиерен смартфон. Междувременно, ако искате да видите още един интересен смартфон с нормална цена, тук долу сме приложили линк към видеото на събфлагмана Huawei P30 Lite.