Със сигурност сте изпадали в някоя от следните ситуации. Имате голям апартамент или къща, в който на определени места се губи Wi-Fi сигналът, защото рутерът ви е по-слаб или е с една антена. Дори да имате сигнал, връзката ви е толкова  слаба, че сваляте 1GB с часове.

Да не говорим ако искате да ъплоуднете нещо. Гледате онлайн видео на Smart телевизора си и всички насича дотолкова, че дори буферирането на сигнала не може да го компенсира. Свързали сте всичките Smart устройства от съвременният си умен дом, идва ви някой на гости и ви пита за паролата за Wi-Fi...проблем, ще трябва да изключите някое устройство, защото сте изразходили лимита на рутера си.

 

 

Изброихме ви всички тези ситуации, защото с тях никога няма да изпаднете, ако използвате рутера, който виждате на екраните си. Това Huawei WS5200, който освен, че има големи възможности и много добри технически параметри, може да се похвали и с доста приемлива цена.

Прави последното пояснение, защото и преди сме тествали рутери, които няма да имат проблеми в изброените ситуации, но при тях цената е от 200лв до 500лв, а този тук е с двуцифрена цена.

 

 

Преди да преминем към техническата част, ще започнем с дизайна на Huawei WS5200. Той е такъв, че да не ви се налага да криете рутера някъде, където няма да се вижда. Huawei са се погрижили визията на Huawei WS5200 да е достатъчно ефектна и изчистена. Корпусът е направен от здрав поликарбон, който не се цапа и благодарение на белият му цвят, по него не личи и прах. 

 

 

Размерите на джаджата са 205мм на 120мм, с дебелина 36.8мм. Като последната е измерена в най-дебелата задна част. Корпусът е с клиновидна форма и в предната си част е няколко пъти по-тънък. По задната част на рутера има много отвори, които му позволяват да се охлажда добре.

Отбелязваме това, защото практиката ми показва, че след година експлоатация, тутерите с лошо охлаждане започват да проявяват проблем. Тук такива не се предполага, че ще има. 

 

 

Huawei WS5200 е много лесен за употреба и се свързва бързо и безпроблемно. Ние успяхме да се справим само за няколко минути, без каквото и да е усилие. 

 

WS5200 е IEEE 802.11a/b/g/n/ac рутер с поддръжка на LDPC технология и максимален капацитет от 1200 Mbps. Дори без да знаем какво има вътре в кутията на рутера, първият добър знак, че той ще има добро покритие е, че по корпуса му има 4 антени Phosphorus Copper 5dBi. Така можете индивидуално да настроите покритието им спрямо нуждите и зоните в дома си, в които искате да има интернет сигнал.

 

 

Благодарение на качественият LAN порт на гърба и факта, че има на разположение dual-band 1167M Wi-Fi, S5200 без проблем ще покрие нуждите на средностатистическият потребител, че дори и малко ще ги надскочи.

Теста ни показва, че под права линия, покритието на безжичният интернет достига 100 метра със стабилна връзка. Този добър резултат се постига и благодарение на специален вграден усилвател на сигнала.

 

 

Разбира се за добрата работа на рутера спомага и още един фактор, тук вътре има двуядрен процесор Huawei Lingxiao, тактова честота 800MHZ. Благодарение на този сериозен ъпгрейд, Huawei WS5200 е осезаемо по-добър в сравнение с предшественика си. Той постига с 60% по-добра производителност в 2.4GHz диапазон и с 25% 5GHz.

Скоростите които постигаме по време на тестовете си са съответно 25.4MB в секунда при сваляне и 5MB секунда при качване. Тествахме да стриймваме видео с 4K качество и да играем игра в мрежа. В резултат не забелязахме никакви проблеми.

 

Още от Digital.Huawei P40 Pro - Камера с изкуствен интелект и батерия с поддръжка на 40W бързо зареждане