Още през далечната 2009г. се появява първата, да я наречем фитнес  гривна Nike Triax Elite, макар че освен гривна с дисплей, тя имаше нагръдник чрез който се измерва пулс и други показатели. 4 години по-късно се появи и първият си Smart часовник, който не можеше да замести фитнис гривната, но пък беше интересна и модерна алтернатива на стандартните ръчни цифрови часовници часовници. Днес вече потребителите нямат нужда от отделна фитнес гривна и Smart часовник - функциите на двете устройства се обединяват в едно и то е на лявата ми ръка ми - Huawei Watch GT 2.

 

 

На дясната, на която попринцип не нося часовник, сега съм поставил предишното поколение Watch GT което ползвам повече от половин година и не бих заменил с никой друг Smart часовник заради дизайна и функциите, които ми предоставят. Всъщност смятах така до преди 2 седмици, когато от Huawei  ни предоставиха за  тест новото поколение GT 2, което не само е още по-красиво, но и предоставя значително повече функции в сравнение с предшественика си.

 

 

Освен цвета, съществената разлика в дизайна е там, че безелът тук е естествено продължение на стъклото над дисплея. За създаването му, Huawei са използвали специална Diamond Cut 3D технология. Часовникът има 2 вида каишки - кожени за Classic версията и силиконови за Sport, като тази. Тя е най-универсална и спокойно може да се мокри.

Акцент е, че часовникът има устойчивост на 5АТМ, тоест с него можете да се гмурнете на до 50 метра дълбочина. Каишките са с бърз патент, който им позволява да се сменят за секунди.  Самият аз носех няколко дни новият модел с каишката от стария, заради цвете ѝ, който ми подхождаше повече на облеклото.

Ще кажа и няколко думи за функционалните нововъведения, които Huawei са интегрирали при новият си умен часовник. Като ще наблегна на тези, които ми помогнаха през тези 2 седмици, в които се наслаждавах на едно от хобитата си през уикендите и след края на работния ден - планинарството.

На първо място, мога да правя пълен мониторинг на активността си - разстояние, крачки, денивелация, пулс, изгорени калории, време за възстановяване. Всичко това излиза Huawei Health приложението на смартфона ми и е изключително детайлно. Мога да видя прогнозата на времето, а дори да не съм онлайн или да използвам часовника без смартфон, мога да проследя атмосферното налягане и на база това да си направя изводи, дали времето ще се променя.

За да се ориентирам, мога да използвам вграденият електронен компас. Дори случайно да се загубя, нямам притеснение, че батерията ще се изтощи, защото капацитетът ѝ е до 2 седмици.

Друго нещо което ми харесва много, а го няма при предишното поколение е, че когато вървя и получа входящо обаждане, а телефонът е в раницата на гърба ми - няма нужда да спирам, да я свалям от гърба си, да търся телефона и да набирам този, който ме е търсил, защото вече ще ми е затворил. Дори просто да ходите пеша от офиса до вкъщи, GT 2 има режим в който следи физическите ви показатели, споделя ви ги след всеки изминат километър и дори ви насърчава.

 

 

Аз обаче бих ви препоръчал да използвате Climb, Hike или Trail Run, а защо не и Outdor Cycle, ако предпочитате да карате велосипед.  За целта ще ви споделя 2 приятни велосипедни и 3 пешеходни маршрута на Витоша, които можете да правите пеш след края на работният ден, защото Huawei Watch GT 2 е колкото елегантен, толкова и спортен - можете да го носите както с костюм, така и със спортен екип.

 

 

Ако работите около Бизнес Парка, а живеете в Южните райони на София - можете да се приберете с колело по по-нестандартен маршрут, като се качите от кръговото на Икея по Бистришко шосе до разклона за Бистрица - от там на дясно към Симеоново и по Панорамният път през Драгалевци, Бояна и да се спуснете по бул. България към града. Задължително пийнете изворна вода от чешмите на площадите в Дргалевци и Бояна. 

 

 

Можете да паркирате на НИМ и с колело да се качите по бул. България, през Бояна, Бялата вода до Тихият Кът или ако имате сили до Копитото. После имате само спускане. Тук също имате две чешми със страхотна изворна вода - Бялата вода и Мечката.

 

 

Един от най-бързите и популярни пешеходни маршрути е този от Бояна до Боянският водопад. Той позволява както бавно, така и бързо тренировъчно темпо в комбинация с разнообразни пътеки. Препоръчвам ви да спрете колата си пред входа на Национален Парк Витоша, под вододайната зона на Бояна. От там тръгнете по дясната пътека, покрай реката. Тя е стръмна и с голяма деновелация.

 

 

Стигайки Боянският водопад, продължете на ляво и ще се озовете над него - гледката е страхотна. От там продължете на ляво и ще стигнете до скала с още един чудесен изглед към София. Следва Боянското Езеро и полегат път до стартовата точка, където ви очаква колата ви.

 

 

Стигайки с кола до Хижа Алеко имате две възможности за бърз планинска разходка. По-леката е да продължите на дясно, покрай горната станция на драгалевският лифт. Ще преминете  покрай местността Комините, която е известна с това, че от там скачат парапланеристи и ще стигнете до Връх Камен Дел.

 

 

Много хора които не познават Витоша, бъркат него с Черни Връх, защото той се вижда от всяка точка на града.

 

 

Всъщност най-красивата гледка към София е именно от там. Връщането е по същия път.

 

 

От Алеко можете да стартирате и в посока нагоре към Черни Връх. Първоначално пътят е лек, но след средата започва да става стръмен. В началото се върви само по едър чакъл. На върха, освен страхотен изглед към Рила и Стара Планина, задължително се насладете на постното гъбено шкембе, което правят хижарите.

 

 

Малко по-дълъг маршрут, подходящ за уикенда и без да използвате автомобил е да хванете автобус от 98 от Хладилника до Железница. От там да се качите до хижа Физкултурник, която е със спиращ дъха изглед, след което да продължите на ляво по предимно равен път до хижа Алеко.

 

 

Можете да продължите от Физкултурник и на ляво, като това е пътят към Черни връх, от който да слезнете към Алеко или към Златните мостове.

 

 

От където съответно да се приберете до Хладилник с автобус 66 или до бул. Цар Борис III с автобус 63.

 

 

Който и маршрут да изберете, ще останете доволни, защото както казва великият български планинар Христо Проданов - Там където има воля, има и път!