Вече ви информирахме, че Huawei получиха временен лиценз за Android с продължителност от 90 дни. Влошените отношения между китайския производител и американското правителство ще продължат да са основна тема в индустрията. Наложените санкции от САЩ са доста сериозни, тъй като спират достъпа на Huawei до Google Play, периодичните ъпдейти за Android и другите приложения на Google. Добрата новина за потребителите, които вече имат устройство на компанията е, че Google Play и Play Protect ще продължат да работят на сегашните смартфони Huawei.

 

Китайският производител вижда в държавите от европейския континент дългосрочни партньори, които няма да последват примера на американското правителство. Именно заради това Huawei смятат, че ЕС няма да въведе подобни санкции и ще позволи на компанията да купува хардуер и продава своите продукти, както досега на територията на държавите-членки. Факт е, че Huawei от години си партнира с най-големите телекомуникационни компании и мобилни оператори в Европа и не виждат причина да спрат да го правят и за в бъдеще, съобщава Reuters. 

Вицепрезидентът на Huawei, Катерине Чен сподели в интервю за Corriere della Sera, че си партнират с европейските компании от 10-20 години и сътрудничеството им ще се разгърне и в изграждането на 5G мрежите. Специфичната политическа система на ЕС също създава предпоставки за подобни твърдения. Въпреки опитите на САЩ да изискат от европейските си партньори да въведат подобни санкции срещу Huawei е по-вероятно компетентните органи на ЕС да вземат самостoятелни решения по този любопитен казус.

 

Oще от Digital: Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война