Huawei нямат друг избор освен да разчитат на лоялността на китайските потребители, за да продължат да бъдат конкурентни. Забраната да използват Google Play и Android не позволяват на компанията да продава свободно смартфони на европейския пазар. Това ограничение няма никакво влияние в Китай, където услуги като Google и Twitter са блокирани от местното правителство.

Все още се търсят различни стратегии, които да позволят на Huawei да ограничи влиянието на търговските санкции върху своя бизнес. Експертите на компанията вече са стартирали нова инициатива свързана с технологичния сектор в родината им. През последните месеци се забелязва висока активност на Huawei при инвестирането на сериозни средства в местни производители.

По този начин Huawei искат да привлекат повече китайския производители на полупроводници към своята верига за доставки на хардуер. Новата стратегия е свързана с дейността на Habo Technology Investment - дъщерно дружество на компанията, създадено в контекста на агресивните санкции срещу Huawei от страна на американското правителство.

 

 

Habo Technology Investment са реализирали повече от 17 големи банкови транзакции от август миналата година досега. Тези инвестиции са насочени към купуването на акции от други китайски компании със силни позиции в технологичния сектор в страната, съобщава GizChina.

Правителството също подкрепя различни инициативи, с които да подпомогне производството на полупроводници в Китай. Все пак анализаторите смятат, че тези действия могат да имат пряко въздействие върху Huawei в дългосрочен план. На този етап инвестициите не са се отразили на реалните позиции на компанията в индустрията.

Положителното е, че много стартъпи проявяват интерес към инвестиционните проекти на Huawei и активно си сътрудничат с китайския гигант. Wuxi Haoda Electronics например произвеждат радио филтри за безжична комуникация и вече са получили инвестиция от Habo.

Друг пример са Si Ruipo Microeletronics Technology, чиято дейност е фокусирана в разработването на аналогово-цифрови преобразуватели (АDC) за мрежови базови станции. В различните случаи Habo изкупуват между 5-10% дял в компаниите от инвестиционния им списък.

 

Още от Digital: Първите смартфони на Huawei, които работят с HаrmonyOS ще бъдат представени през 2021г.