Китайската компания попадна в центъра на конфликта между САЩ и Китай. Санкциите наложени срещу Huawei не са директно свързани с влиянието им в пазара на смартфони. Изграждането на 5G инфраструктурата в световен мащаб е стратегически бизнес сектор за компанията, която е най-големия производител на телекомуникационно оборудване.

В голяма част напрежението предизвикано от американското правителство срещу Huawei е заради 5G мрежите в страната, които могат да използват хардуер на китайския бранд.

Опасенията са свързани с предоставянето на достъп до личните данни, споделяни в мрежите използващи оборудването на Huawei с китайското правителство. Гражданите в Китай са обект на внушителни регулации, нарушаващи свободата им в онлайн пространството. 

Независимо от обвиненията Huawei са лидер в разработката на 5G технологията и дори планират да въведат лицензионни такси за някои от най-големите производители на смартфони, сред които Samsung и Apple. По този начин Huawei ще използват интелектуалната собственост като солиден източник на приходи в затруднената ситуация, в която се намират.

 

 

Според данни на Bloomberg предстоят поредица от разговори на високо равнище между Huawei и големи клиенти като Samsung и Apple. Преговорите ще бъдат фокусирани около финансовите параметри на таксите, които Huawei искат да получат за достъп до най-голямото портфолио от 5G патенти в света.

Компанията изрично изисква плащанията да бъдат извършени независимо от режима на санкции, които САЩ налага срещу Huawei. Главният юридически експерт, Сонг Лиупинг потвърди информацията, но уточни, че ще бъдат предложени изгодни цени за производителите на смартфони, спрямо лицензионните норми въведени от Qualcomm, Ericsson и Nokia.

Huawei са в правото си да поискат сума от порядъка на $1.2-1.3 млрд. за патент в периода между 2019г. и 2021г. Това означава приблизително $2.50 от смартфон продаден на пазара, който използва безжичните технологии на компанията.

Qualcomm са обект на критики заради високите цени на патентите си, като Huawei са уверени, че ще избегнат този проблем, като предложат по-достъпни условия на своите клиенти.

 

Oще от Digital: Кои са градовете с най-бързи 5G мрежи в света