Huawei се намират в центъра на сериозeн търговски и политически конфликт между САЩ и Китай. Компанията вече е обект на сериозни санкции от страна на правителството на Доналд Тръмп. Само предни дни разбрахме, че държавната администрация на САЩ няма никакво намерение да олекоти мерките срещу китайския гигант, лишавайки ги от възможността да купуват хардуер от американски производители.

В допълнение към тази лимитация Huawei нямат достъп до Google Play и Android в новите устройства, които продават на пазара. Внушителната популярност на компанията в Китай е именно фактора, който им позволява да продължат да бъдат източник на иновации при смартфоните. Припомняме ви, че Huawei е един от малкото водещите производители в индустрията, които произвеждат собствени процесори. 

В момента между 70-80% от устройствата в портфолиото на компанията използват собствен хардуер. По този начин Huawei намаляват зависимостта си от външни производители и могат да се фокусират към предлагането на по-достъпни смартфони на потребителите. Ситуацията, обаче ще се промени до края на годината, заради новите санкции на САЩ срещу Huawei.

 

 

Забраната да купуват свободно хардуер от американските производители означава, че Huawei ще се насочат към друга алтернатива на своите Kirin процесори. Според последните данни на GizChina това е принудило Huawei да отправят с 300% повече поръчки на чипове от MediaTek, спрямо досегашната ситуация. 

Драстичното увеличение е направено с цел да компенсира негативните проявления от американските търговски санкции срещу компанията. Успоредно с това партньорството с Huawei ще има важно значение за опитите на MediaTek да изпреварят Qualcomm като най-голям производител на процесори за смартфони в света. 

Вече са стартирани процеси, които да увеличат производствения капацитет във фабриките на MediaTek, за да отговорят подобаващо на поръчките на Huawei. Все още няма официални данни, но най-вероятно Huawei проявяват интерес към най-мощните процесори на MediaTek, които предлагат поддръжка на 5G технологията

Очаква се в следващите седмици китайският гигант да отправи поръчки към още две компании и това са TSMC и Foxconn. По този начин Huawei се надяват да си осигурят достатъчно процесори за новите си смартфони, които ще видим до края на 2020г. 

 

Oще от Digital: САЩ забрани на американските производители да продават хардуер на Huawei