Конкуренцията сред производителите на смартфони се очертава да бъде доста сериозна в месеците до края на годината. Само за няколко седмици ще видим много дългоочаквани устройства като Galaxy Note 20, iPhone 12, Huawei Mate 40 и Google Pixel 5. По този начин потребителите ще разполагат с разнообразни възможности за избор на устройства в края на 2020г. 

Едва ли е изненадващо, че най-голям интерес сред потребителите предизвикат 5G смартфоните. Премиерата на повече устройства с тази функционалност ще компенсира стагнацията в пазара на мобилни устройства през първата половина на годината. 

Новият доклад на анализатори от ТrendForce прогнозира, че ще бъдат продадени 1.24 млрд. смартфона в световен мащаб през 2020г. Очакванията им са около 235 млн. от тях или 18.9% да са базирани на 5G технологията

Само след две години тази цифра ще премине границата от 75% и ще превърне тази иновация в неизменна част от пазара на смартфони, съобщавa TechRadar. 

 

 

Китайските производители ще се възползват по най-добър начин от популярността на технологията. Четири от първите шест най-големи компании в сегмента на 5G смартфоните ще бъдат от многолюдната страна. 

Ако прогнозите на TrendForce се сбъднат Huawei ще успеят да изпреварят своите конкуренти и да регистрират продажните на 31% от всички 5G устройства на пазара до края на 2020г. По този начин компанията ще изпревари с едва 1% следващия бранд в списъка и това е Apple, които ще достигнат до 30%. 

Samsung ще бъдат на трета позиция с 12%, като другите три компании са Vivo, Oppo и Xiaomi, които ще регистрират съответно 9%, 8% и 8% от продажбите на смартфони с поддръжка на 5G до края на 2020г.

Това означава, че Huawei ще доставят около 74 млн. устройства с 5G, докато новите модели на iPhone с технологията ще допринесат за 70 млн. продажби за Apple. Повече от два пъти по-малък дял в този сегмент ще имат Samsung с предвижданите 29 млн. продажби.

 

Още от Digital: Учени потвърдиха, че 5G технологията е безопасна за потребителите