Huawei се озоваха в изключително деликатна ситуация, предизвикана от санкциите на американското правителство. Вече повече от две години мобилният бизнес на китайския гигант е силно засегнат от забраните на САЩ. Невъзможността да имат достъп до мобилните услуги на Google се отрази сериозно на продажбите им на смартфони на европейския пазар.

Китайският производител няма възможност да купува процесори, които са създадени с американски технологии. Това е съществен проблем, тъй като ограничава Huawei да доставя актуалните чипове на TSМС и Qualcomm. Компанията още през есента на 2020г. получи последните поръчки на процесори Kirin от своите партньори.

Наличният инвентар, обаче започва да се изчерпва и в контекста на премиерата на Huawei P50 смартфоните. Новите модели ще са налични за потребителите в две версии, които имат Qualcomm Snapdragon 888 и Kirin 9000 процесори. Нито една от конфигурациите, обаче не включва поддръжка за 5G мрежи.

 

 

Представянето на новото поколение смартфони също така увеличи цената на 5G смартфоните, които компанията вече предлага на пазара като Mate 30 и Mate 40. По този начин Huawei не могат да се възползват от високото търсене на потребителите към технологията, както и да купуват процесори с 5G от други производители.

Анализаторите остават скептични относно възможността компанията да се справи с проблемите преди края на годината. Все пак Huawei работят активно и се надяват да могат да си набавят достатъчно 5G процесори за своите смартфони през 2022г.

Премиерата на Huawei Mate 50 серията вероятно ще е през октомври. Китайският производител планира да използва Qualcomm Snapdragon 898 процесор. Ако всичко върви по план Huawei ще отстранят напълно проблема с недостига на 5G процесорите до второто тримесечие на 2022г.

 

Още от Digital: Huawei обявява нов месец на изгодните сервизни оферти