Китайският производител продължава да бъде основна тема в технологичната индустрия. Вече ви информирахме, че HongMeng e операционната система на Huawei, която ще замести Android. По този начин компанията се подготвя за неприятна ситуация, в която дългосрочно не може да използва най-популярната мобилна платформа в смартфоните си. В свое изявление шефът на Huawei, Ричард Ю потвърди информацията и допълни, че ще представят собствена операционна система единствено, ако получат перманентна забрана за Android.

 

Oт думите му разбираме, че това е проект, над който Huawei работят от доста време и представлява резервния им вариант срещу налагане на подобни санкции. В интервю за CNBC, Ричард Ю допълни, че алтернативната платформа на Huawei ще е готова още преди края на настоящата година. Все пак потребителите, които живеят извън Китай ще могат да изпробват възможностите на софтуера на смартфоните през първите три месеца на 2020г. Платформата ще използва Huawei App Gallery като преинсталиран магазин за мобилни приложения. 

 

 

Големият въпрос остава дали портала ще предлага достъп до разнообразната колекция от съдържание в Google Play. Teпърва ще разбираме повече детайли за този проект на Huawei. Все пак Ричард Ю бе категоричен, че компанията иска да продължи да използва Android и услугите на Google, както досега. Шефът на компанията, обаче допълни, че ако бъдат лишени от това право не им остава никаква друга възможност освен да създадат собствена операционна система за смартфони и онлайн магазин за приложения оптимизирани за този софтуер.

 

Oще от Digital: Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война