Безпрецедентните санкции наложени от американското правителство срещу Huawei повдигнаха редица въпроси свързани с бъдещето на компанията. Китайският производител повече от година има достъп до ограничени доставки на компоненти, но също така не може да използва Google Play и Android в новите си смартфони.

Aлтернативното решение на Huawei е разработването на собствена операционна система с името HarmonyOS. Дългосрочната стратегия предвижда този софтуер да се използва от разнообразни устройства, независимо от техните размери, като умни часовници, рутери, телевизори и дори автомобили.

Изграждането на необходимата екосистема, която да обвърже всички бъдещи продукти на Huawei е доста сложна задача, която изисква време. Huawei ще продължат да търсят алтернативни начини, с които да продължат да генерират приходи и да компенсират невъзможността да се конкурират в сегмента на смартфоните.

Китайският производител вече обмисля възможността да се превърне в сериозен фактор в автомобилната индустрия. Данни на Nikkei Asia разкриват, че първия прототип на електромобил с логото на Huawei вече е готов.

 

 

Стратегията на компанията предвижда предоставянето на софтуерни решения за нуждите на водачите на смарт автомобили. В допълнение към оптимизациите на HarmonyOS ще стартира и производство на компоненти и части за автомобили във фабриките на Huawei.

Ротиращият президент на китайския гигант, Ксу Жиюн също така направи любопитно изказване, потвърждаващо бъдещите им планове. В своето изявление той изрази увереност, че няма нещо, което Tesla да може да направи, a Huawei да не може да отговори подобаващо.

Планира се и сключването на редица партньорства с местни китайски брандове в сегмента на автомобили.

 

Още от Digital: Услугата Huawei HiCar ще е достъпна за 120 модела автомобили до края на 2020г.