Големите проблеми за Huawei започнаха през май миналата година, когато попаднаха в т.нар. "черен списък" на американското правителство. Това въведе сериозни рестрикции върху нормалните възможности за търговия и бизнес отношенията на компанията. 

Няколко месеца по-късно Доналд Тръмп предостави временен лиценз (TCL), с който позволяват Huawei да работи с Google върху поддръжката на своите устройства. По този начин е възможно да се разпространяват софтуерни ъпдейти за смартфоните представени преди май 2019г. 

Въпросният лиценз бе подновяван няколко пъти, но това няма да бъде възможно за в бъдеще, тъй като TLC официално изтече на 13 август. На практика това забранява Google да продължи да предоставя софтуерни актуализации и пачове за сигурност до устройствата на Huawei. Компанията изрази желание да бъдат премахнати санкциите срещу китайския производител, но американското правителство изглежда има различни планове. 

Тези въпроси повдигна въпроса спират ли ъпдейтите за смартфоните на Huawei след изтичането на временния им лиценз за Android.

 

 

Oт Huawei Mobile използваха своя Twitter акаунт, за да успокоят своите потребители, че ще продължат необходимите актуализации и пачове за сигурност, съобщава AndroidHeadlines. Компанията твърди, че новите устройства, които дебютират на пазара и не използват Google Mobile Services (GMS) ще бъдат ъпдейтвани през Huawei App Gallery

Припомняме ви, че това е алтернативен магазин за приложения, който компанията използва в своите смартфони, заради липсата на достъп до Google Play. Всички следващи модели, които Huawei представя на пазара и не работят с Google Mobile Services (GMS) ще се поддържат както досега. 

Компанията уточни, че устройствата представени преди май 2019г. не са засегнати от спирането на лиценза и могат да получават ъпдейти към Android. Пачовете за сигурност ще могат да се разпространяват и без Google, но това ще се случва по-късно от актуализациите на другите производители. Всички нови смартфони на Huawei ще работят с Huawei Mobile Services (HMS).

 

Oще от Digital: Кои смартфони на Huawei и Honor ще получат първи ъпдейт до EMUI 11