Вече ви информирахме, че Huawei регистрираха търговската марка HongMeng за новата си операционна система за смартфони. Toзи софтуер ще има важно значение за позициите на китайския производител, ако продължи да бъде блокиран достъпа му до Google Play и ъпдейтите към Android. Компанията отдавна е подозирала реализацията на подобен сценарий и е започнала проекта още през 2016г. Решението да им бъде отнет лиценза за най-популярната платформа за смартфони, обаче е ускорил значително плановете на Huawei.

 

Китайският производител е разполагал с финална версия на своята алтернатива на Android още е началото на 2018г. Единствената причина софтуера да не е представен досега са отношенията на Huawei с Google и желанието на компанията да продължи това партньорство. Данните са от изказване на Алаа Ешими, който е вицепрезидент на Huawei Enterprise Business Group в изказване за TechRadar. От думите му разбираме, че Huawei ще представят първата публична версия на операционната си система още преди края на месец юни. 

 

 

Самият софтуер се разработва с името HongMeng OS и ще е оптимизиран да работи със смартфони, компютри, таблети, умни телевизори, автомобили, смарт часовници, фитнес джаджи и др. Всички приложения за Android ще са достъпни за платформата без необходимостта от допълнителни действия на потребителите. Това означава, че само след няколко седмици най-накрая ще разберем как изглежда и функционира дългоочакваната операционна система, която трябва да спаси Huawei в деликатната ситуация, в която се намират.

 

Oще от Digital: Кой ще помогне на Huawei в създаването на операционната системa HongMeng OS