Aнализаторите са уверени, че 5G мрежите са една от най-големите иновации в сферата на технологиите досега. Вече се продават първите смартфони с необходимиа хардуер за 5G и мобилните оператори започнаха да предлагат функцията на своите клиенти. В следващите години се очаква бум в продажбите на устройства, които осигуряват 5G свързаност.

Докато продължава изграждането на необходимата инфраструктура някои компании вече са насочили вниманието си към 6G мрежите. Един от най-големите производители в индустрията също вече е доста активен в в разработката на технологията. Това е Huawei. Конкретните планове предвиждат първите мрежи в 6G спектъра да оперират на пълни обороти до 2030г.

Припомняме ви, че 6G мрежите ще осигуряват до 50 пъти по-висока скорост от 5G, което е доста впечатляващо. Huawei потвърдиха намеренията си на среща с анализатори преди броени дни. Вече са предприети първите реални стъпки към създаването на първите напълно функциониращи 6G мрежи, които използват оборудване на компанията.

 

 

Китайският производител смята да надгради опита, който има от 5G инфраструктурата, но също огромния екип от специалисти и разнообразието от патенти, които притежава. В дългосрочен план 6G мрежите могат да са стабилен източник на приходи и сда бъдат основен приоритет за бизнеса на Huawei.

Teхнологията има потенциала да създаде изцяло нов стандарт за комуникация, тъй като ще гарантира трансфери на данни с минимум 1000 Gbps. Извличането на пълния потенциал на 6G предполага овладяване на терахерцовия диапазон, което е трудна задача за реализация, съобщава GizmoChina.

Експерти на Bloomberg твърдят, че други големи имена в индустрията като Apple също наемат специалисти за работа върху мрежи от ново поколение. Необходими са години преди тестовете да доведат до създаването на реална инфраструктура, която предлага всички предимства на 6G мрежите.

По всичко личи, че Huawei ще опитат да станат лидер в тази нова пазарна ниша.

 

Още от Digital: 6G мрежите със скорост от 1000Gbps ще станат реалност през 2028г., според Samsung