Huawei са единственият производител на смартфони, който може да се конкурира със Samsung. Търговските санкции забавиха растежа на компанията, но е само въпрос на време да станат лидер в мобилната индустрия.

Китайският бранд също така има силно присъствие в сегмента на умните часовници и безжичните аудио слушалки, като вече предлага и собствена серия от ултратънки лаптопи с Windows 10. Mного скоро Huawei планират да станат част от още една атрактивна пазарна ниша и това е сегмента на корпоративни сървъри.

Този проект е активен от няколко години и ще представлява първия дискретен графичен процесор на китайски бранд за центрове за данни. 

Близки до компанията източници твърдят, че вече е сформирана нова дивизия с името "Cloud And AI Business Group" и ще има за цел да финансира и контролира опитите на Huawei в тази сфера. 

Първоначалните планове включат представяне на първия специализиран хардуер за сървъри и супрекомпютри да стане факт до края на годината. Новото подразделение на Huawei е локализирано в Южна Корея, като тепърва ще бъдат привличани местни специалисти, които да подпомогнат хардуерните разработки на "Cloud And AI Business Group".

Според наличната информация вече са наети специалисти на NVIDIA, които да ускорят плановете им.

 

 

В момента портфолиото на Huawei включва Kunpeng 920 - 64-ядрен процесор, който използва ARM архитектура и консумира 180 вата електричество. Този чип се използва в облачни центрове за данни на Tencent и други компании предимно за стрийминг и гейминг, съобщава TechSpot.

Китайският производител разполага и с още няколко интересни предложения, сред които Huawei Ascend 910, който предлага максимална производителност от 256 терафлопа. Това превръща чипа в два пъти по-бързо решение от NVIDIA Tesla V100 при изпълнение на определени компютърни задачи.

Консумацията на енергия е 310 вата. 

Huawei ще продължат да залагат на усъвършенствана 7nm+ технология за производство, която освен висока скорост и ниска консумация на енергия ще допринесе и за редуцирането на разходите. 

Mикроархитектурата DaVinci предлага още поддръжка за интерфейсите PCle, HCCS и  РоCE, което ще улесни интеграцията на графичните процесори към настоящи сървърни системи. Основните конкуренти на Huawei в новия пазарен сегмент със сигурност ще бъдaт NVIDIA и AMD.

Все пак от Huawei ще опитат да представят първия си графичен процесори в този клас преди да видим дългоочаквания Intel Xe GPU.

 

Още от Digital: Huawei отново отваря своя Център за обслужване на клиенти в София, но ще предлага и услугата „От врата до врата“