Huawei са един от най-бързоразвиващите се брандове в глобалния пазар на смартфони. Компанията има разнообразно портфолио и обръща все по-голямо внимание на изкуствения интелект. По време на Huawei Connect 2018 конференцията разбрахме детайли за последните подобренията в хардуерната платформа Ascend Artificial Intelligence (AI). Тя включва необходимите софтуерни инструменти, облачна инфраструктура и хардуер за разработването на технологии с изкуствен интелект, предаде NetworkWorld.

 

Председателят на китайският гигант Ерик Ксу представи официално чиповете Ascend 910 и Ascend 310, както и съпътстващата ги Compute Architecture for Neutral Networks (CANN). Всъщност под това име се крие онлайн библиотека, съдържаща всички необходими чип оператори за разработка на AI приложения. Huawei са си поставили амбициозната цел да разработят най-добрата екосистема от софтуерни и хардуерни продукти с изкуствен интелект. Така ще се конкурират по-успешно с NVIDIA, Intel и Qualcomm.

 

На този етап основния фокус са смартфоните, но компанията вижда бъдеще, в което технологията се използва масово от други смарт джаджи и е неизменна част от новата генерация сървъри. Huawei вече инвестираха внушителни средства в AI софтуер и ще се опитат да наемат най-добрите специалисти, за да станат глобален лидер в популяризирането на тази иновация. Навлизането на първите самоуправляващи автомобили също ще изискват наличието на усъвършенствани асистенти с изкуствен интелект.

 

Още от Digital: Всеки втори смартфон на китайските производители ще поддържа изкуствен интелект през 2018г.