Huawei продължават да разширяват агресивно позициите си в пазара на смартфони и вече успяха да изпреварят Apple от второ място. Все пак голямата цел си остава първото място в мобилната индустрия, което все още е притежание на Samsung. Компанията е оптимистична и дори прогнозира, че ще се утвърди като лидер в глобалния пазар на смартфони още преди края на 2019г. Продължаващата търговска война между САЩ и Китай, обаче може да навреди на плановете им.

 

Именно поради тачи причина китайския гигант се подготвят за всевъзможни варианти за бъдещо развитие. В свое изявление лично шефът на Consumer Products дивизията, Ричард Ю уточни, че Huawei предпочита да използва "екосистемите" на американските компании. Тук се има предвид Windows и Android, с които работят милиарди устройства по цял свят. Въпреки това е необходимо Huawei да разполагат с резервен план, ако отношенията между САЩ и Китай се влошат драстично, предаде BGR.

 

В случай на подобна ситуация най-добрият вариант за Huаwei е да разполага със собствена операционна система за смартфони. Така няма да се налага да разчита на Google и Microsoft за предоставяне на услуги и приложения, които са необходими за нормална комуникация от мобилните джаджи. Компанията засега няма никакво намерение да спре да използва Android, но за в бъдеще при определени обстоятелства трябва да бъде готова с всички възможни варианти, за да остане конкурентноспособна.

 

Още от Digital: Защо смартфоните на Huawei са толкова популярни по света, но не и в САЩ