Huawei произвеждат собствени процесори за смартфони, но също така доставят подобен хардуер от други компании като Qualcomm и MediaTek. Все пак стратегията им предвижда постепенно да се намали зависимостта на Huawei от другите производители. Именно заради това компанията предвижда 60% от смартфоните им да използват процесор от HiSilicon SOC серията през втората половина на 2019г. За сравнение тази стойност бе 45% през първите шест месеца на годината.

 

В същото време през втората половина на 2018г. броя на смартфоните, работещи с процесорите на Huawei не надхвърли 40%. По този начин цифрите очертават тенденцията компанията да се фокусира все повече към своите архитектури за сметка на конкурентните чипове на Qualcomm и MediaTek. От една страна така се създава повече гъвкавост в бизнес модела на Huawei в индустрията, а от друга се стимулират приходите. Това означава, че 150 млн. смартфона ще имат Kirin процесори през 2019г.

 

 

Данните са изчислени на базата на прогнозата, че китайския гигант ще реализира продажбите на 270 млн. смартфона на пазара през годината, съобщава Digitimes. Любопитен факт е, че Huawei ще доставят "не по-малко от 50 млн. процесора" от Qualcomm, като вероятно ще се увеличат доставките към MediaTek. Въпреки това процентното съотношение на чипове на други производители ще се свие до не повече от 40%. Тези цифри са поредното доказателство колко популярни са смартфоните на Huawei.

 

Oще от Digital: Шефът на Huawei потвърди, че търговските санкции ще костват на компaнията $30 млрд.