Tърговските отношения между САЩ и Китай продължава да бъдат доста обтегнати, което създава неочаквани затруднения за технологичните компании. Huawei e един от най-засегнатите производители от тези процеси и сега официално заведоха дело срещу американското правителство. Обвиненията са свързани със законодателните мерки, които САЩ въведоха и доведоха до директна забрана за продажба на хардуер, който носи бранда на Huawei в страната, предаде VentureBeat. 

 

Китайският производител обжалва решението пред федералния съд в Тексас, оспорвайки валидността на т.нар. "Section 889" раздел от National Defense Authorization Act (NDAA) закона. Toва е допълнение към съществуващата юридическа рамка, която бе одобрена и подписана от американския президент Доналд Тръмп през август. Новият регламент на практика въвежда забрана на федералните агенции да използват услуги и оборудването, произведено от Huawei.

 

 

Аргументите на компанията са, че така се ограничават принципите на либералния пазар за свободна конкуренция, което ги възпрепятствa да генерират приходи от продажбите на своите продукти. Huawei обжалват решението на съда, тъй като вярват, че са ограничени да се конкурират при равни условия с другите компании на пазара в САЩ. Премахването на забраната би създала сериозни бизнес възможности за Huawei, които са най-големия производител на телекомуникационно оборудване за 5G мрежите.

 

Oще от Digital: Как ареста на финансовия директор на Huawei може да повлияе на Apple